Aan de HU gaat de bitterbal in de ban

Vlees- en visgerechten worden per 1 februari in Utrecht en Amersfoort niet meer opgediend bij borrels en vergaderingen.

Foto: Wikipedia

De HU doet de bitterbal en andere vlees- en vissnacks in de ban. De gerechten worden straks niet meer opgediend bij borrels en lunches. De cateraars Vitam en Van Leeuwen in de locaties Utrecht en Amersfoort stappen per 1 februari namelijk over op een vegetarisch menu.

Geen bitterbal of Spaanse worst meer op borrels, en ook geen pizzapunt met kip tijdens brainstormsessies. Vitam verzorgt de koffie, thee en versnaperingen bij vestigingen van de hogeschool op het Utrecht Science Park. Cateraar Van Leeuwen doet dit bij HU Amersfoort. Het menu biedt al vegetarische keuzes. Maar de HU heeft de cateraars gevraagd om over te stappen op een compleet vlees- en visloze kaart voor bestellingen bij borrels, lunches, vergaderingen en evenementen.

Alternatief
‘We zijn een nieuwe lijst met gerechten aan het maken voor lekker eten bij onder meer de borrel’, vertelt Jos Goud, manager Banqueting bij Vitam. Wat het alternatief voor de traditionele bitterbal zal zijn, vertelt hij nog niet.

De HU wil meer werk maken van duurzaamheid en de consumptie van vlees en vis beperken. Een van de doelstellingen is een reductie van twintig procent van de CO2-uitstoot in 2020 in vergelijking met 2014. Ook bij Universiteit Utrecht zijn sinds kort alleen nog vegetarische lunches te bestellen bij de cateraar.

Daarmee zijn vlees en vis nog niet verdwenen van de HU. Andere aanbieders van eten in de food courts en en science cafés bieden namelijk nog wel niet-vegetarische gerechten.

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

11 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

  1. Ze brengen het mooi maar het komt op mij wat hypocriet over. Bij borrels blijven nu al de vegetarische hapjes het meest liggen en de vleeshapjes zijn het eerste op. Bij de lunch zijn de kroketten ook altijd meteen op en blijven de kaassouflees het langst liggen. Als CO2 terugdringen het doel is, laat ze dan eerst eens laadpalen aanleggen. Dat heeft veel meer effect dan veganisme opleggen.

  2. Roken in de onderwijsgebouwen mag ook niet meer. Vroeger had je nog rokers- en rookvrije ruimten. Niemand die je daar meer over hoort. Zo zal het met de verdwenen vlees- en vishapjes ook wel gaan. Mooi dat de HU hier een trend wil zetten, die naar ik verwacht navolging krijgt. Als het om het milieu gaat, kun je beter voorop- dan achterlopen. Zeker als onderwijssector.

  3. Wat een onzinnige actie. Dit is een goede manier om andere mensen je mening op te dringen, maar er zijn veel betere stappen te maken om CO2 terug te dringen. Leuk dat iemand vegetariër is, maar dat betekend niet dat ik dat ben en ik zit er ook totaal niet op te wachten dat iemand anders voor mij beslist of ik dat moet zijn.

    Zoals anderen al zeiden, beide aanbieden is gewoon de beste manier. Keuzevrijheid is belangrijk.

  4. Wat een geweldige keuze! Daarmee laat de HU zien dat ze duurzame keuzes maakt en daar achter te staan. En als je toch vlees wilt eten, doe je dat toch lekker thuis? Dat hoeft de HU toch niet te betalen? Ik had overigens van Trajectum wel wat meer feiten verwacht, zoals wat dit oplevert en wat als alle hogescholen/universiteiten hierin meegaan? Dit soort keuzen maken het verschil! Van mij applaus.

1 2