Nieuws

‘Accuboom’ op zonnepanelen

HU-lector Erik Puik onthult vrijdagmiddag 21 juni de Zero Emission Tree, een 'accuboom' op zonnepanelen waaraan elektrische scooters en dito fietsen kunnen worden opgeladen.

Het nieuwste snufje op het gebied van duurzaam vervoer staat op het parkeerterrein van de locatie Oudenoord 700 en is ontwikkeld door het lectoraat Microsysteemtechnologie in samenwerking met energienetwerkbeheerder Enexis. Het apparaat is uniek in Nederland en misschien wel in de wereld, zegt Erlijn Eweg, programmamanager Duurzaam Onderwijs en Onderzoek. 'De energie wordt opgeslagen in accu's die worden gerecycled uit elektrische auto's. Zij voldoen niet meer voor de auto's maar kunnen nog wel dienst doen in de accuboom.'
 
De ingebruikname van de accuboom (de grote is de echte) vindt plaats op de slotdag van de duurzaamheidsweek SURE in De Uithof en elders in de stad. Die wordt georganiseerd door de HU, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten.
 
Vrijdagochtend organiseert de HU tevens de vijfde kennisconferentie Duurzaam Doen die als thema meekreeg: Gezonde en Duurzame Stad. ’s Middags vindt de openbare les plaats van Ivo J. Opstelten, lector ‘Nieuwe energie in de stad'.
 
Lees ook eerdere artikelen over de SURE-week.