Achtergrond

Bijzondere bijbanen: Zingen, shoppen, feesten

Iedereen kent wel die typische studentenbanen: serveren in de bediening van een restaurant, werven voor een goed doel of rondbellen als telemarketeer. Maar niet iedereen kiest voor deze ‘gewone’ baantjes. Neem Joline, Jasper en Glenn. Zij hebben alledrie een bijbaan die niet zo alledaags is.

Mystery shopper
Joline (23) studeert Portugees en heeft al twee jaar een bijbaantje als mystery shopper. ‘Ik ga naar winkels, kappers, supermarkten en telefoonzaken om daar mijn dagelijkse boodschappen te doen’, vertelt ze. ‘Wat de winkels niet weten, is dat ik de opdracht heb meegekregen hen te controleren.’
Een mystery shopper wordt door de winkelketen zelf ingehuurd en onderzoekt under cover de service en de klantgerichtheid. ‘Het winkelpersoneel weet niet wanneer er iemand langs komt’, vertelt Joline. ‘Als ik een winkel bezoek voor mijn werk moet ik allerlei vragen stellen en vervolgens kijken hoe de medewerkers met klanten omgaan. Ook moet ik beoordelen of het probleem waar ik mee kom goed wordt opgelost.’
Nadat Joline een winkel heeft onderzocht, moet ze een uitgebreid verslag schrijven van haar bevindingen. ‘De ene keer is het een kort verslagje maar soms moet je ook een heel gedetailleerd rapport schrijven.’
Het is een bijbaan die tot de verbeelding spreekt, merkt Joline. ‘Als ik vertel wat ik doe, is iedereen altijd erg nieuwsgierig en geïnteresseerd. Ze weten vaak niet eens dat zoiets bestaat.’ Het leukste aan haar baan als mystery shopper vindt ze de afwisseling. ‘Mijn werk is nooit hetzelfde. Daarbij kan ik zelf bepalen wanneer ik wil werken. Eigenlijk heel makkelijk dus’.

Vieze feesten
Niet veel studenten hebben een eigen bedrijf als bijbaan. Jasper Coenen (22) wel. Deze student commerciële economie begon een half jaar geleden samen met zijn broer Joris het bedrijf Vieze Feesten. ‘Ik heb het altijd al leuk gevonden om feesten te organiseren’, vertelt Jasper. ‘Zelf vind ik de sfeer op een feest altijd heel erg belangrijk, daar wil ik dan ook de nadruk opleggen.’
Op de feesten wordt ‘vieze techno en ranzige minimal beats gedraaid’. Jasper: ‘We zochten daarom een beetje een underground locatie. Dat past bij de stijl, we willen de sfeer wat kleinschalig en intiem houden.’ Na wat zoeken kwamen de broers uit bij dB’s, een oefenstudiocomplex vlakbij station Utrecht Zuilen waar bandjes zeven dagen per week kunnen repeteren. ‘Die locatie past heel goed bij die underground sfeer die wij wilden neerzetten.’
De eerste editie was meteen al een succes. Jasper: ‘We hoopten op een opkomst van ongeveer 150 man maar uiteindelijk kwamen er meer dan 300. De reacties waren erg positief. Ik was de dag ervoor erg zenuwachtig over of alles wel goed zou gaan en wat de mensen er van zouden vinden. Tijdens de avond zelf had ik alleen maar een goed gevoel. Ik stond met mijn broertje op het podium te kijken en we zagen zo veel mensen uit hun dak gaan. De adrenaline stroomde door mijn lichaam.’
Inmiddels zijn de broers begonnen met de voorbereidingen voor een tweede feest. ‘Dit keer rekenen we op ongeveer driehonderd man maar we hopen stiekem natuurlijk dat het er meer worden’, zegt Jasper. ‘Op dit moment hebben we het nog niet heel druk maar de week voor het feest laat ik mijn studie wat verslappen. Voor de rest kan ik het goed met elkaar combineren.’
Heel veel verdienen de broers nog niet met hun dansavonden. ‘Met het eerste feest hebben we een klein beetje winst gemaakt maar dat is voor een beginnende organisatie ook niet zo heel raar. We zijn begonnen met een lage entreeprijs en ook hebben we gekozen voor dj’s die opkomend zijn, die zijn nog niet zo duur.’
Om toch wat geld te verdienen hebben Jasper en Joris er allebei nóg een baantje naast. ‘Ik werk bij een psychiatrische instelling en mijn broertje werkt als kok bij een restaurant. Ook al zijn onze feesten nu succesvol, dat wil nog niets zeggen over de toekomst. Er worden op dit moment zo veel dansavonden georganiseerd in Utrecht, er is echt een overkill aan. Onze droom is wel om met Vieze Feesten steeds groter te worden, met steeds bekendere artiesten en misschien wel op internationaal niveau.’


Het volgende Vieze Feest met de titel Smeerboel is op 15 maart in dB’s (Cartesiusweg 90A), 22.00 – 05.00, entree 6 euro. Meer info: www.viezefeesten.nl

Zingen in de bediening
Veel studenten hebben een bijbaan in de horeca. Zo ook Glenn Ritzen, student music management aan de Hogeschool voor de Kunsten. Maar zijn horecabaantje is anders dan anderen. Glenn werkt namelijk nu bijna een jaar twee dagen in de week als zingende ober in restaurant De Beleving. ‘In principe is mijn werk gewoon hetzelfde als in elk restaurant. Ik heb een aantal tafels en zorg dat de mensen hun eten en drinken krijgen. Maar ik zing er ook nog bij. Elk avond is er een pianist die live muziek speelt. Wat wij zingen varieert eigenlijk van easy listening tot up tempo nummers’.
Studenten die in de bediening van dit restaurant willen werken, moeten dus wel goed kunnen zingen. ‘Je moet auditie doen. Er zijn dan speciale auditiedagen. Ik had al redelijk veel ervaring met zingen omdat ik ook als achtergrondzanger mee heb gedaan in een musical. Daarnaast had ik ook nog horeca ervaring, dus dat kwam mooi uit.’
‘De afwisseling tussen het zingen en het bedienen is erg leuk. Het geeft echt iets extra’s aan de baan. Ik vind het altijd erg leuk wanneer er mensen komen die iets te vieren hebben. Vaak vragen ze dan een nummer aan die een speciale betekenis voor hen heeft. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat ik vaak laat klaar ben met werken.’ De reacties die Glenn krijgt wanneer hij vertelt over zijn bijbaan zijn erg positief. ‘Mensen vinden het ontzettend leuk wat ik doe. Ze zijn heel nieuwsgierig en willen gelijk allemaal komen eten.’