Achtergrond

De wijken

DE UITSLAG
Cijfer 1: Jij bent rustig en zelfstandig. Houdt niet van de drukte van de stad. Jij voelt je prima thuis in De Uithof, Lunetten, Overvecht en Kanaleneiland.

Cijfer 2: Jij houdt van gezelligheid. Jouw places to be: Oudwijk, Lombok, Ondiep, Zuilen en Tolsteeg.

Cijfer 3: Je wilt op de eerste rang wonen en doet dat het beste bij het Wilhelminapark, het centrum en Wittevrouwen.

DE WIJKEN

Utrecht studentenstad. Ten minste, daar staan we bekend om. Maar waar wonen we allemaal? Trajectum zet de bekendste studentenwijken voor je op een rij.

Oost

-Uithof
Ideaal als je er geen problemen mee hebt om ook in je vrije tijd met de studie geconfronteerd te worden. Op De Uithof kun je er namelijk niet omheen: de leerfabrieken. Niet de gezelligste wijk van Utrecht, maar zeker wel één van de opmerkelijkste. Het is in de eerste instantie niet eens een woonwijk, maar een kenniscentrum. Langs ‘de ader’ (de busbaan) van de wijk staan her en der enorme gebouwen in allerlei soorten en maten. Groot en grauw worden op dit terrein afgewisseld met architectonische hoogstandjes van bekende architecten als Rem Koolhaas. De studentenflats op het complex zijn over het algemeen ruim en vaak met eigen keuken en badkamer. In totaal wonen hier 2500 studenten. Voor de dagelijkse boodschappen kun je naar de Spar, de enige supermarkt op het complex, maar daar is ook alles mee gezegd. Winkels hebben ze bij de Uithof nog niet ontdekt. Wel knusse cafe’s als de Basket, Stef’s en Gutenberg om tussen de studieboeken door een bakkie te doen.
Bereikbaarheid: Vanaf het centrum fiets je er in een kwartier naartoe. Met het openbaar vervoer (bus 11 of 12) doe je er net zo lang over. Ten minste, als je geen last van claustrofobie hebt; deze buslijnen staan als drukste van Nederland bekend.

-Oudwijk
Oudwijk mag zich mede dankzij het complex van Stichting Studentenhuisvesting Utrecht (SSHU) tot een van de populairste studentenwijken rekenen. Op steenworp afstand van enerzijds De Uithof en anderzijds het Ledige Erf, heeft deze wijk een ideale ligging. Voor de nodige boodschappen kun je terecht rondom de Fockema Andrealaan, maar voor het echte werk, fiets je binnen vijf minuten het centrum in.  De huizen in de wijk stammen uit begin vorige eeuw waardoor het geheel er knus uitziet. Studentenhuizen in de buurt zelf zullen dan ook over het algemeen bestaan uit een aantal kamers (niet te groot) met gezamenlijk gebruik van keuken en douche.  In het SSH complex, beter bekend als de IBB flat wonen, sinds de realisatie eind jaren ’60, studenten bij elkaar op een verdieping. Regelmatig worden hier (huis)feesten gehouden waar je tegen een kleine betaling, een dansje kunt wagen gepaard met de nodige alcoholische versnaperingen.   
Bereikbaarheid: Met onder andere bus 12 (let er wel op dat je niet per ongeluk in de 12S stapt, dan kun je alsnog een stuk lopen) en 3. Sportievelingen kunnen het in 20 minuten vanaf het station lopen.

-Wilhelminapark
De huizen rondom het Wilhelminapark zijn hoog groot en statig.  De studentenwoningen hier kunnen doorgaans ook zo worden omschreven.  Deze worden over het algemeen dan ook door veel studenten bij elkaar bewoond. Voor een kamer betaal je dan minimaal 300 euro. Met het park op steenworp afstand is deze buurt erg groen en straalt hierdoor dus rust
uit. Culinair Utrecht verzameld zich in en rondom de delicatessenwinkels aan de Nachtegaalsstraat. Een kop koffie haal je bij Parkzicht of Tafel van 18. Dineren kun je om en nabij het Wilhelminapark ook prima bijvoorbeeld in restaurant Juli. Ook in het park zelf kun je een vorkje prikken  op een kleedje in het gras of in het gelijknamige restaurant. Hier moet je wel een dikke portemonnee meenemen, alleen een voorgerecht maakt je al twintig euro lichter.  
Bereikbaarheid: Onder andere met bus 3 en lopend doe je er, vanaf de Schouwburg, ongeveer een kwartier over.

West
-Lombok
In Lombok kun je bijna als een multicultureel dorp op zichzelf omschrijven. Met alle groenten- en fruitwinkeltjes rondom de Kanaalstraat oogt de wijk overdag als een vrolijk en kleurrijk geheel. ’s Avonds daarentegen, als de winkels gesloten zijn, transformeert de wijk naar een minder uitnodigende buurt.  TL – verlichtte shoarmatenten domineren het straatbeeld.  Laat je echter niet afschrikken door deze grimmige uitstraling, want Lombok telt echter een aantal gezellige restaurantjes. Zij fungeren als prima alternatief voor buurbewoners (de laatste jaren vooral starters en studenten) die geen zin hebben in de drukte van het centrum.  Aan studentenhuizen heeft de wijk geen tekort. Er staan weliswaar geen enorme flats, hier vestigt een groot deel van de Utrechtse studenten zich in de woningen tussen de Vleutenseweg en de Leidsekade.   
Bereikbaarheid: Lombok is makkelijk lopend te voet te bereiken. Vanaf het station loop je binnen een kwartier de Kanaalstraat in. Liever met het openbaar vervoer? Neem de sneltram en stap bij het Westplein uit. Bus 4 stopt op de Kanaalstraat.

-Kanaleneiland
Hoge flatgebouwen, een groot winkelcentrum, de IKEA en de sneltram zijn typerend voor Kanaleneiland. Op het eerste gezicht zie je niet direct studenten rondlopen, maar schijn bedriegt: ze zitten er wél. De woningen in deze wijk zijn relatief goedkoop en ruim opgezet. Een kamer is in Kanaleneiland makkelijk gevonden, maar dat zegt meer over de locatie dan over het woningaanbod van de buurt. Van alle Utrechtse wijken is deze ongetwijfeld het impopulairst.  Kanaleneiland heeft in de loop der jaren een slechte reputatie opgebouwd. De wijk staat bekend als onveilig waar veel criminaliteit heerst. De gemeente probeert echter wel dit probleemgebied aan te pakken. Dit door middel van meer blauw op straat en stedelijke vernieuwing.  Grauwe grijze gebouwen maken plaats voor vriendelijker ogende woningen van rode baksteen. Misschien moeten we dus niet te snel oordelen en afwachten tot Kanaleneiland haar opmars maakt als studentenwijk. Aan de ligging zal het in ieder geval niet liggen. Die is, met een kwartier trappen van het centrum af,  prima.
Bereikbaarheid: Met de tram of bus 6 ben je binnen een kwartier op Utrecht CS. Fietsend doe je er ongeveer even lang over.

Noord
-Ondiep
De echte Utrechter vindt je in Ondiep. Deze volkswijk bestaat uit lage rijtjeshuizen die stammen uit de jaren ‘50.  Ondiep staat bekend als een levendige wijk en dat is vooral te danken aan de Amsterdamse Straatweg, de belangrijkste weg van de wijk. Hier vindt je een mengelmoes van alle culturen die wij hier in Nederland kennen. Zo zit de Volendamse viswinkel tegenover de tropische supermarkt die zijn kopje suiker bij de shoarmazaak even verderop kan halen.  Opvallend zijn ook de vele Chinese restaurantjes en de toko’s waar je terecht kan voor je soyasausen. Studenten vertoeven graag in deze wijk. De huizen zijn niet te groot dus studerend Utrecht zit hier knus bij elkaar.
Bereikbaarheid: Onder andere bus 124 en 3, maar lopend ben je in een kwartier in het centrum.

-Zuilen
Er gebeurt veel in Zuilen. De wijk is namelijk bezig met een totale make-over. Oude grauwe rijtjeswoningen worden de komende jaren gesloopt en maken plaats voor nieuwe, wat duurdere huizen. Tot die tijd is Zuilen vooral een volkswijk waar alles door elkaar heen woont.  De huizen zijn echte arbeiderswoningen uit de vorige eeuw. Niet de grootste huizen, maar prima om een kamertje in te hebben. Zuilen grenst aan Ondiep en ligt ongeveer een kwartier van het centrum af. Genieten van het groen doe je in het Julianapark waar je overigens ook terecht kunt voor een potjes Chinees of Japanse sushi (restaurant Julianapark). Ben je het wandelen in het park zat, stap dan eens langs de vecht of naar het Zuilense bos. Echt uitgaan kun je in Zuilen niet echt, maar in de oefenruimte DB’s (aan de Cartesiusweg) wordt wel af en toe een feestje gehouden.
Bereikbaarheid: (zie ondiep) en bus 6, 36 of 16. Lopend doe je er ongeveer 20 minuten over. Op de fiets ben je binnen 10 minuten in het centrum.

-Overvecht
In Overvecht staan echte studentenflats zoals die zijn bedoeld. Groot, hoog en veel studenten bij elkaar. Dat is natuurlijk gezellig, maar de rest van deze wijk kan niet als knus worden omschreven: veel hoge en grauwe gebouwen die allemaal op elkaar lijken. Wel een voordeel dat  je in Overvecht wel van alles binnen handbereik hebt. Denk aan: sportvelden, een zwembad, schaatsbanen, een groot winkelcentrum, een station en zelfs een tippelzone (Het Zandpad). Deze buurt is een van de nieuwste die Utrecht kent. De lanen heten hier dreef en zijn ruim opgezet, zo is Overvecht makkelijk met de auto te bereiken. Uit eten kan in het winkelcentrum bij (ja, daar heb je hem weer) de Chinees. Fastfoodjunkies kunnen hun hart ophalen bij de Mac Donalds die daar vlakbij zit. De pondjes wandel, fiets of jog je er vervolgens af op een van de landweggetjes tussen de weilanden die aan Overvecht grenzen.
Bereikbaarheid: Met de trein naar station Overvecht, bus 6 of 10. Lopend doe je er ongeveer 20min tot een half uur over om in het centrum te komen.

Zuid
-Tolsteeg
Fiets de Oude Gracht in zuidelijke richting af en je komt vanzelf in Tolsteeg terecht. Hier vindt je lage flats, veel groen en brede lanen. Boodschappen doe je aan het Smaragdplein en dansen kan in Tivoli de Helling. Op zich een prima wijk om in te vertoeven, maar toch ziet het er niet heel gezellig uit. De flats staan er grijs en vervallen bij. Natuurlijk zijn er ook gewone huizen, maar deze zijn niet heel groot, verwacht dus hier geen enorme studentenhuizen. Hoewel je winkels en uitgaansgelegenheden in de buurt hebt, zul je voor het echte werk toch naar het centrum moeten. Je bent daar binnen 10 minuten op de fiets.
Bereikbaarheid: bus 3

-Lunetten
Vanuit het centrum fiets je door het Beatrixpark zo Lunetten in. Hier wonen veel studenten in laagbouw. Sommige flats doen erg aan Centerparcs denken: Verscholen achter het groen, veel kleur en puntdaken. De woningen kijken uit op hofjes waar de auto uit het zicht geparkeerd kan worden. Omdat de gebouwen ruim zijn opgezet, heb je hier een grote studentenkamer voor weinig geld. De ligging is goed: 10 minuten van de Uithof en een kwartier van het centrum. De route naar Lunetten is echter wat minder, die is ver en langs afgelegen stukken. Ontspannen doe je in het Beatrixpark, het grootste park van Utrecht. Uitgaan, tja…daar doen ze in Lunetten niet aan. Daarvoor moet je toch echt uitwijken naar het centrum. Let wel op: voor een shortcut naar de stad, moet je ’s avonds door hetzelfde grote park. Er zijn ook veiligere routes, maar hiervoor fiets wel een minuut of tien om. Als je dat teveel moeite vindt, kun je altijd nog met de trein. Lunetten heeft namelijk een eigen station.
Bereikbaarheid: Met de trein zit je binnen 5 minuten op Utrecht centraal.

Centrum
Museumkwartier
De student die hier woont is echt een bofkont. Al het goede van alle wijken bij elkaar, maar goed, dat hoeven we niet uit te leggen.

-Wittevrouwen
Ideale ligging want: vlakbij het centrum.  Hier woont de wat rijkere Utrechter die graag de stad dichtbij heeft. Wittevrouwen is een populaire wijk om in te wonen, de kamers zijn hier dan ook wat duurder dan in andere wijken.Wittevrouwen kenmerkt zich door de gevels (die zijn voornamelijk wit) van de grote statige huizen die stammen uit de 19e eeuw. Je kunt hier zowel de rust als de drukte van de stad opzoeken. Het is een echte woonwijk, met wat buurtwinkels op de Biltstraat, hoge bomen in de straat en gezellige erkers aan de huizen. Binnen een paar minuten wandel je het centrum in.  Picknicken kan op zonnige dagen in het Griftpark en voor een avondje theater kun je in de Paardenkathedraal terecht.
Bereikbaarheid: bus 11, of gewoon de Voorstraat aflopen.