Achtergrond

Excellent dude

Ruim een miljoen tv-kijkers zagen darter Niels de Ruiter, bijnaam excellent dude, de halve finale halen van het dart event van het jaar; het Lakeside World Professional Darts Championship. Vorig jaar nog gewonnen door Jelle Klaassen. De Ruiter wist het niet zo ver te schoppen. Maar heeft goede moed voor de toekomst. Een interview over darten en studeren. Want je zou bijna vergeten dat hij gewoon op de HU zit, richting management, economie en recht.

En, hoe kijk je terug op Lakeside?
Het was een fantastisch toernooi. Ik schrok wel van al die aandacht. Omdat alle Nederlanders al uitgeschakeld waren richtte iedereen zich opeens op mij. Kranten, televisie…

En de tranen op SBS toen je eruit lag…
Ik voelde me hartstikke prima eigenlijk. Maar bij het allerlaatste interview voel je de last van het hele toernooi van je schouders vallen. Het was een uitlaatklep, zeker geen verdriet.

Veel reacties op gehad?
Ontzettend veel. Niet alleen op de tranen maar op het hele toernooi. Veel mails en telefoontjes. Ook van Nederlandse darters zoals Co Stompe, een maatje van me.

Je werd uitgeschakeld door debutant Phil Nixon, maakt dat het extra erg?
Nee, totaal niet. Ik kende hem wel, hij is zeker geen nieuwkomer. Hij speelt al 33 jaar darts maar had nooit de moeite genomen toernooien af te lopen. Hij kwam via een kwalificatietoernooi Lakeside binnen.

Wel blij dat ie uiteindelijk verloor van Martin Adams in de finale?
Maakte me niks uit. Ik ben blij voor Adams. Hij is een ambassadeur van de sport en verdient de titel absoluut.

Geen bad feelings dus?
Ik kan goed tegen mijn verlies. Het enige waar ik van baal is de spierpijn in mijn arm. In de kwartfinale speelde ik al een wedstrijd in de volle lengte, dus alle legs. Dat merkte ik in de halve finale. Ik ben niet gewend zoveel te spelen en had last van mijn arm.

Hoe vind je het dat je in de media vaak ‘de hoogst opgeleide’darter wordt genoemd?
Op zich prima, maar het klopt niet. Meer darters zijn hoogopgeleid. Het is vooral in Engeland nog een working class game. Erg populair in de lagere klassen, net als in Nederland eigenlijk.  Maar als de media er te veel nadruk op leggen, zeg ik wel even: hallo ik ben gewoon darter, net als de rest!

Over hoogopgeleid gesproken, hoe staat het ervoor op de HU?
Ik ben bijna klaar. Hoef alleen maar mijn visiestuk te schrijven. Ik moet er echt een paar avonden voor gaan zitten maar heb steeds geen tijd. Ondertussen werk ik ook bij het vastgoedbedrijf waar ik stage heb gelopen. Als managementtrainee. Ik werk vier dagen en heb een dag vrij om te darten.

Geen plannen om prof te worden?  Zoals Barney die is overgestapt naar de meer commerciële en beter betalende bond PDC? En onlangs ook Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Vincent van der Voort?
Nee, ik heb geen overstapplannen. Daar maak je alleen kans als je echt prof wil worden. Ik heb een opleiding en een leuke baan. Dat is mijn normale leven. Daarnaast heb ik het darten. Ik zie het niet zitten om elk weekend alle wedstrijden af te lopen om mijn geld te verdienen. Daarnaast; op latere leeftijd kan ik daar altijd nog voor kiezen. En als het dan niet goed gaat, heb ik tenminste iets om op terug te vallen.

Bij Lakeside verdiende je elf duizend pond. Wel lucratief. En je bent ook in te huren via Intershow voor schnabbels.
Ik praat liever niet over verdiensten. Ik heb tijdens mijn studie in elk geval nooit een bijbaan hoeven te hebben. Darts is de bijbaan. En de schnabbels… Nu loopt dat wel. Intershow organiseert veel demonstraties. Veel darters en sporters zitten daarbij. Nu is het even drukker, omdat Lakeside net achter de rug is.

Train je veel?
Ik probeer minimaal twee keer per week te spelen, meestal drie keer. Zaterdag en zondag wedstrijden, en doordeweeks trainen. Soms thuis. Maar ik speel liever op neutraal terrein in de kroeg.

Maar je bent nu niet anoniem meer op neutraal terrein.
Nee, mensen herkennen me, ook in de supermarkt. Maar dat neemt wel weer af. Over een paar maanden weten nog maar een paar mensen wie ik ben. Nu is Lakeside nog vers, straks niet meer.

Niet verslavend, die aandacht?
Nee totaal niet! Toen ik terugkwam uit Engeland was ik enkele dagen vrij en ging woensdag gewoon weer aan het werk. Heerlijk.

Kun je de sfeer bij zo’n groot toernooi beschrijven?
Prachtig. Alle spelers bij elkaar in het hotel. Je ziet elkaar bij het ontbijt, aan de bar. Alles staat in het teken van darten.

Flink doorgezakt in de bar?
Persoonlijk niet, maar het komt voor. Mensen die eruit liggen maken het samen vaak gezellig.

Hoe zit het met dat hardnekkige alcoholimago?
Jammer. Laatst ook een stuk in Nieuwe Revue. Dat gaat dan niet over het spel, maar meer over de Engelsen en het bier drinken. Ik snap het wel. Ik zie darts als bowlen en biljarten. Maar je hebt twee divisies. De recreanten die een gezellig avondje uit zijn. En de kleine groep, zo’n honderd man in darts, die echt de sport bedrijven. Waar trainingen, contracten, sponsoren en organisaties aan te pas komen. Alle kenmerken van een sport. Dan wordt het topsport, fysiek niet heel wild maar mentaal wel. En ook jammer omdat er een nieuwe generatie is opgestaan. Een generatie die veel traint, niet of weinig drinkt. Slanke, jonge, gezonde mensen zoals Jelle Klaasen.

Wie is jou grote voorbeeld?
Phil Taylor, de beste ter wereld. Wat hij heeft bereikt en doet, dat gaat niemand meer lukken. En ook Co Stompe. Een ontzettend goede speler die jarenlang zijn ding doet en overeind blijft. Wat betreft de jongeren heb ik veel bewondering voor Van Gerwen. Die jongen lijkt geen druk te voelen, ondanks camera of aandacht. Dan vraag ik me af: hoe doet ie dat?

Voel je zelf veel druk door camera’s?
Valt mee. Het voelt anders. Gaaf. Het geeft een adrenalinestoot. Ik speel wel anders, maar niet beter of slechter.

Hoe zie je de toekomst?
Volgende week ga ik samenwonen met mijn vriendin. Ik wil haar zo veel mogelijk zien en nu gaat dat wat lastig. Ook omdat zij in Harderwijk woont en ik in Nieuwegein.  Verder wil ik deze lente eindelijk afstuderen. En lekker blijven werken. En darten. Mijn droom?  Ooit nog een Lakeside winnen!

CV
Niels de Ruiter

Lelystad 21 januari 1983
Bijna samenwonend in Nieuwegein
Laatstejaars management, economie en recht
Werkzaam als management trainee bij een vastgoedbedrijf
Darter sinds zes jaar, sinds drie jaar lid van de Nederlandse selectie, spelend in eredivisie van de Darts Bond Midden Nederland in het team Rendez Vous 1.
Hoogtepunten: kwartfinale Tempus International Dartleague 2005, halve finale Lakeside 2007