Achtergrond

Opeens de baas

Het bestuur van de Introductie Commissie Utrecht (ICU) is al weer enkele maanden in touw met het organiseren van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), die medio augustus duizenden eerstejaars wegwijs maakt in de stad. Een gesprek met Luc Coenen (21), Jojanneke Hulsker (22) en Sander Groenewege (25) over de grootste introductie van het land.

Zo’n 3450 eerstejaars van universiteit en hogeschool namen vorig jaar augustus deel aan het grootste studentenevenement in Utrecht. Elk jaar gaan meer studenten in Utrecht studeren. Wordt de UIT het komend jaar nog groter?
Jojanneke: Nee. De universiteit en hogeschool hebben dit jaar voor het eerst besloten dat 3500 eerstejaars het maximum is. Het is logistiek moeilijk om zo veel deelnemers te herbergen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Er lopen 3500 mensen in de stad rond waar de instellingen verantwoordelijk voor zijn. Daarom is besloten dat 3500 genoeg is.
Luc: Het is beter om het aantal deelnemers te beperken om te voorkomen dat het te groot wordt en het voor sommigen niet meer leuk is.

Het is een gigantische organisatie om de duizenden studenten door de stad te leiden en een programma voor ze neer te zetten. Is het niet beter om een professioneel organisatiebureau dit te laten doen?
Sander: Met de begeleiding die wij krijgen van het Communicatie Service Centrum van de Universiteit Utrecht zijn wij een professioneel bestuur. Het is juist leuk dat de introductie voor studenten door studenten wordt georganiseerd. Wij begrijpen de doelgroep.

Elk jaar wordt de UIT door een nieuwe groep georganiseerd. Worden de ervaringen van voorgaande jaren overgedragen?
Sander: Elk jaar schrijven onze voorgangers een overdracht en daarin wordt vermeld waar we rekening mee moeten houden en uitgelegd wat we kunnen overnemen zodat we niet telkens het wiel hoeven uit te vinden. We hebben ook geregeld contact met het oude bestuur als we iets willen weten.
Luc: Sommige onderdelen lopen goed en dan hoeft dit niet te veranderen.

Zijn er zaken die vorig jaar minder goed liepen en jullie anders gaan doen?
Luc: Er zijn geen noemenswaardige dingen verkeerd gegaan. De UIT is vorig jaar organisatorisch heel goed verlopen en dat moeten wij nu gaan evenaren of verbeteren. Wel willen we de UITlopers door workshops nog meer betrekken bij alles wat de stad Utrecht te bieden heeft.
Sander: De grote evenementen zoals, het openingsconcert, de informatiemarkt en de chilldag zijn er ook dit jaar weer. Alleen de invulling is soms anders. Er treden andere artiesten op en de informatiemarkt is dit keer niet op woensdag maar op dinsdag. En er komen meer mogelijkheden om kennis te maken met de stad.

Zijn jullie tevreden over de medewerking van de hogeschool en universiteit?
Jojanneke: Ja, het gaat goed. We hebben de nodige contacten en dat gaat allemaal goed.
Luc: We hebben enkele kamers op de communicatieafdeling van de universiteit en als we iets nodig hebben of iets willen weten worden we geholpen. Ook bij de hogeschool kunnen we terecht bij de communicatieafdeling. Trajectum en het UBlad werken mee. We krijgen alle hulp die we nodig hebben.
Sander: Wat ik nog wel zou willen is uitbreiding van de contacten met afdelingen van de hogeschool. Sommige, zoals Studium Generale, zijn moeilijk te bereiken.

Het drinken van alcohol is tijdens de UITdagen aan banden gelegd.
Sander: We hebben een strikt alcoholbeleid. Voor vier uur ’s middags bieden wij geen drank aan, we schenken sowieso geen sterke dranken en er is geen drankensponsor.
Jojanneke: Naar alle medewerkers wordt gecommuniceerd om het drankgebruik niet aan te moedigen, dus geen drankenspelletjes waarbij zo veel mogelijk gedronken moet worden.

En het gebruik van drugs?
Jojanneke: Daar hebben we geen apart beleid voor. Is ook geen probleem.
Luc: De studenten komen niet naar de UIT om drugs te gebruiken.

Het thema voor komend jaar luidt: ‘Groeten UIT.’ Hoezo?
Sander: De UIT vindt plaats tijdens de vakantie. ‘Groeten UIT’ kom je vaak tegen op vakantiekaartjes. Dat wordt dan ‘Groeten UIT Utrecht, jouw studentenstad’. We willen dat met het UITprogramma verweven.
Jojanneke: Mensen gaan naar een nieuwe stad en voelen zich daar hopelijk thuis. Zij kunnen dan zeggen: ‘Groeten UIT mijn nieuwe studentenstad’.
Luc: En ’Groeten UIT’ komt gezellig over.

De ICU zoekt 600 mentoren en coaches voor de organisatie en om clubjes eerstejaars te begeleiden. Waarom is het interessant voor ouderejaars om zich hiervoor aan te melden?
Jojanneke: Het is leuk om mensen jouw stad te laten zien en enthousiast te maken voor het studentenleven. Je komt op alle feestjes en hebt zelf een ontzettend leuke week.
Luc: Als coach hou je je met dingen bezig die je anders nooit doet. Je ontvangt artiesten bij popconcerten bijvoorbeeld. Veel medewerkers hebben zelf een goede tijd tijdens hun UITtijd gehad en willen daar graag aan bijdragen.

Afgelopen jaar kwam zo’n dertig procent van de deelnemers vanuit het hbo en de grote meerderheid van de universiteit. Hebben jullie ideeën om de hogeschoolstudenten er meer bij te betrekken?
Jojanneke: Elk jaar wordt geprobeerd zo veel mogelijk hogeschoolstudenten te werven, maar het blijft een feit,dat zij minder geïnteresseerd zijn in zo’n introductieweek dan universitaire studenten. Ze wonen vaak nog thuis, zoeken een opleiding dichtbij huis en zijn vaak wat jonger.

Sander is de eerst hbo’er als voorzitter bij het bestuur van de ICU. Hoe is de verhouding hbo’er en universitair in het bestuur?
Sander: In ons bestuur zijn twee hbo’ers en vier universitaire studenten. In het algemeen geldt dat bij de besturen van allerlei studentenverenigingen het aandeel van hbo’ers vrij laag is. Ik zou graag zien dat meer hbo-studenten bestuurlijk actief zijn. Dat is ook de boodschap die ik vanuit de hogeschool mee heb gekregen. Ik kan bijvoorbeeld tijdens interviews oproepen om actief te worden omdat je er veel van leert en dat het goed op je cv staat. Maar als voorzitter van de ICU ben ik het meest bezig met het promoten van de UIT. Dat ik een hbo’er ben, maakt dan niet zo veel uit.
Luc: De kans om een dergelijke klus als de UIT te mogen doen, krijg je volgens mij de eerste tien jaar van je carrière niet meer. De verantwoordelijkheid voor een evenement voor duizenden mensen en de daarbij behorende budgetten daar heb je dan veel meer ervaring voor nodig. Je leert er heel veel van. Je bent hier in een keer de baas.

Hebben jullie een klapper waar jullie mee uitpakken?
Jojanneke: Nieuw dit jaar is een levensgroot logo van de UIT. Na de opening gaan alle deelnemers in de vorm van het UITlogo staan, vanuit een helikopter of luchtballon vanuit de lucht gefotografeerd en op een kaartje afgedrukt wat iedereen mee naar huis krijgt.

CV’s:

Jojanneke Hulsker
Studie: Nederlandse historische literatuur (5e jaars)
Woont in Utrecht sinds: 10 augustus 2003
Lid van: AEGEE-Utrecht, cultuurcommissie 03-04, introductiecommissie 04-05
Lid van: A.U.S.R. Orca
UIT: mentor 2004, mentor 2005, trainer 2007

Luc Coenen
Studie: bestuurs- en organisatiewetenschappen (4e jaars)
Woont in Utrecht sinds: 1 augustus 2004
Lid van: C.S. Veritas. Daar voornamelijk actief in barcommissie (Trefcie)
Sport: hockey
UIT: coach 2007

Sander Groenewege
Studie: hbo-rechten (2e jaars)
Woont in Utrecht sinds: 1 november 2006
Actief lid van: de opleidingscommissie hbo-rechten
Sport: zeilen
UIT: coach 2007