Achtergrond

Twee kandidaten, één burgemeestersketting

Door Armand Heijnen en Janny Ruardy

Aleid Wolfsen: ‘Ik kijk vanuit de bevolking’

Wie is Aleid Wolfsen?
Ik heb rechten gestudeerd in Groningen Maar ben niet geheel ondergedompeld geweest in het studentenleven. Ik begon pas op m’n 25ste en had naast mijn studie een baan als parketsecretaris in Zwolle. Ik woonde daar en reisde op en neer naar Groningen.

En de politieke ambitie?
Die heb ik altijd gehad. Toen ik trouwde, ben ik lid geworden van de PvdA, een paar jaar later werd ik voorzitter van de afdeling en gemeenteraadslid in Oldebroek.Toen ik rechter werd in Amsterdam, stapte ik uit de politiek. Rechtspraak en politiek moeten gescheiden blijven, vind ik. Ik ben er daarom ook tegen dat rechters in de Eerste Kamer zitten.

Wat lijkt je aantrekkelijk aan het burgemeestersambt?
Ik ben volksvertegenwoordiger en zit nu voor de derde termijn in de Tweede Kamer. Ik zou het fantastisch vinden om op lokaal niveau bestuurlijk actief te zijn en daarmee dichter bij de de burger te staan.
Waarom Utrecht?
Utrecht is voor mij een bijzondere stad. De sfeer spreekt me erg aan,  het is gezellig winkelen in een aangename oude binnenstad en alles is op loop- en fietsafstand te bereiken. Ik kwam hier vóór mijn sollicitatie zeer geregeld. Ik houd bijvoorbeeld van kamperen en koop altijd bij Kathmandu m’n kampeerspullen, prachtige zaak.

Wat zijn je ambities met de stad?
Een van de kerntaken van een burgemeester is openbare orde en veiligheid. Daar wil ik accenten leggen. Ik zwerf tijdens de campagne door de wijken en slaap bij mensen, omdat ik samen met de bewoners beleid wil maken. Dat kan betekenen dat je op Kanaleneiland een andere prioriteit hebt met betrekking tot openbare orde dan in een andere wijk.

En als mensen Geert Wilders-wensen hebben?
Als bestuurder moet je helder zijn, de koers moet vaststaan. Hans Spekman (voormalig wethouder, thans lid van de PvdA-Tweede Kamerfractie, JR) deed dat erg goed. Het gaat om draagvlak, hoor en wederhoor. Je ziet vaak dat burgers zicht tot de rechter wenden, simpelweg omdat ze niet gehoord worden. Ik hoop dat mijn methode tot minder rechtzaken leidt.’

Waarom moet de Utrechtse student op Aleid Wolfsen stemmen?
Om een paar redenen. Huisvesting heeft de grootste prioriteit. Verder wil ik dat iedereen fatsoenlijk kan fietsen door de stad en dat je je fiets goed kunt parkeren. Want da’s nu een drama.
Veel studenten gaan na hun studie de stad uit. Die groep zou ik liever in Utrecht houden, door ze voldoende werkgelegenheid te bieden. De economische bedrijvigheid is in deze regio in orde, maar voor behoud van die werkgelegenheid moet Utrecht veel meer meedoen met de vier grote steden, dan nu het geval is.
In de profielschets van de stad staat dat we de grootste universiteit hebben, maar niet dat de universiteit ook de beste is (Sjanghai-ranking (JR). Daar mag je als stad best trots op zijn. Wel raar dat in die profielschets de hogeschool helemaal niet voorkomt.

Wat kan een burgemeester bijdragen aan die profilering?
Door vaak zijn gezicht te laten zien bij die instellingen. Een andere ambitie van mij is de verbinding te leggen tussen onderwijsvormen als vmbo, mbo, hbo en wo. En zo talenten laten helpen bij het versterken van zwakkeren. Een burgemeester moet dit actief stimuleren. Het zijn nu te veel gescheiden werelden.

Wat is de betekenis van hogeschool en universiteit voor de stad?
Er is veel werkgelegenheid door de aanwezigheid van deze instellingen. Als ik burgemeester word, ga ik aan studenten vragen wat ze voor de stad kunnen betekenen. Ik was bij Forza Friends, een voetbalclub voor verstandelijk gehandicapten. En daar zaten drie studenten van een studentenvereniging, die elke zaterdag vrijwilligers begeleiden van dit elftal. Zulke initiatieven spreken me erg aan.’

Het hbo wil graag een rol spelen in de plannen van minister Vogelaar ‘Van probleemwijk naar prachtwijk’
Fantastisch! Ik wil dat mensen trots zijn op hun wijk. Een bewoonster van Ondiep is met me mee geweest naar Prinsjesdag. Een paar dagen later heb ik bij haar thuis een voorstelling van het Stuttheater gezien. Die mensen houden van hun wijk en willen daar trots op zijn. Een paar raddraaiers mogen niet het beeld bepalen.

Volgens de peiling gaat minder dan 30 procent van de bevolking stemmen?
Dat kan ik me goed voorstellen, maar ik heb de procedure niet bedacht. Er zijn twee dezelfde mannen geselecteerd. Ik ben een sociaal-democraat, Pans ook. De sfeer die nu ontstaat maakt het allemaal niet geloofwaardiger voor de burgers. Ook de uitspraken van Pans over de druk op hem vanuit Den Haag om te solliciteren en dat het hem niet uitmaakt of ‘ie het wel of niet wordt, helpen niet echt mee.

Studenten zijn al helemaal niet te porren!
Ik hoop dat studenten ons beoordelen op inhoud. Als je de kans krijgt om op een burgemeester te stemmen, zou ik die niet aan me voorbij laten gaan, ook al is die keuze beperkt.

Wat onderscheid je van Ralph Pans?
Mijn methode van werken. Hij is bestuurder geweest en kent de Haagse bureaucratie, ik kijk meer vanuit de bevolking doordat ik volkvertegenwoordiger ben.

[Kader]

Keuze
Verdonk – Westbroek
uit eten – koken
Neude – Ledig erf
Das leben der anderen – Amelie
Universiteit – hogeschool
Palm – port
Ah – dirk
Trein – auto
Stropdas – t-shirt
Voetbal – golf
Ingmar Heytze – Ronald Giphart

 

Ralph Pans: ‘Utrecht heeft lef nodig’

Wie is Ralph Pans?
Ik ben in Maastricht geboren, maar ging in de andere uithoek van Nederland studeren: Groningen. Het was een soort afvalrace. Nijmegen was me te katholiek, Tilburg was toen nog geen universiteit, Amsterdam was te veel randstad en te rood, en toen ik van neefjes hoorde dat Groningen zo’n leuke studentenstad was, ben ik daarheen getogen. Nooit spijt van gehad. Vooral ook omdat ik er mijn vrouw heb leren kennen die er orthopedagogiek studeerde. Ze is na haar afstuderen en ons huwelijk altijd blijven werken.

En de politieke ambitie?
Ik wil graag aanpakken. Dat heb ik van kleins af aan. In mijn studententijd was ik voorzitter van de rechtswinkel. Mijn linkse hart klopte al vroeg, hoewel ik weinig tijd overhield voor die écht woelige dingen die eind jaren zestig, toen ik studeerde, aan de hand waren. Ik had het te druk als redacteur van rechtenblad Ars Aequi, als sporter of als student-assistent.

Waarom burgemeester van Utrecht?
 Ik heb me mijn hele loopbaan intensief beziggehouden met de publieke zaak en het lokaal bestuur. Zo’n burgemeesterschap vind ik dan eigenlijk een heel logische stap. Waarbij vooral de dynamiek van Utrecht me erg aanspreekt in combinatie met de mooie historische binnenstad: het hart van Nederland, maar daarmee ook het meest ontvankelijk voor een infarct. Heel uitdagend om daar duurzame oplossingen voor te bedenken!

Welke ambitie met de stad?
Utrecht blinkt uit in het bedenken van ad hoc-oplossingen. Daar komt verandering in, als het aan mij ligt. Zo’n infarct in en rond de stad zie je het meest duidelijk aan het verkeer. Dat is echt een probleem: files, treinvertragingen, onveiligheid in de stad, voor fietsers bijvoorbeeld. Dat los je niet op met nóg meer bussen. In Utrecht zelf heb je echt hoogwaardig openbaar vervoer nodig, een tram, op bepaalde punten zelfs ondergronds. De ambitie moet zijn: Utrecht is goed ontsloten, en tegelijk de duurzaamste en milieuvriendelijkste stad van Nederland.
Om die ambitie waar te kunnen maken, moet het gemeentebestuur af zien te komen van zijn stroperigheid. Ik hoop, als ik burgemeester word, te kunnen functioneren als een echte burgervader, als een bindende figuur. Maar tegelijk ben ik wel een man van lef: er moeten écht dingen gebeuren. Het leefklimaat in Overvecht of Kanaleneiland bijvoorbeeld is niet goed meer, daar wil ik regie op zetten om dat aan te pakken. Desnoods met een gemeentelijke reorganisatie om de stroperigheid uit te bannen.

Waarom zou een student op Ralph Pans stemmen?
De studentenhuisvesting, daar wil ik wat aan gaan doen. Nu betalen studenten vaak nog te veel geld voor kamers die het predikaat woning nauwelijks verdienen. Dat wordt in mijn eventuele burgermeesterschap een belangrijke prioriteit. Wij kunnen als stad trots zijn op onze universiteit, maar dan moeten we de stad ook aantrekkelijk maken voor studenten.
En tegen studenten of medewerkers die aarzelen of ze hun stem moeten gaan uitbrengen zou ik willen zeggen: Je keuzemogelijkheid is beperkt — helemaal waar, maar je hebt wel een keuze. Als je een stem mag uitbrengen, doe het dan.

Wat is de betekenis van universiteit en hogeschool voor de stad?
De stad zou voor het oplossen van problemen meer met de universiteit zou kunnen samenwerken: Er is in de gemeente veel vraag naar innovatie, en die is te halen bij de universiteit. Dat gebeurt ook al wel, maar naar mijn idee nog veel te weinig. Je zou het talent dat in je stad aanwezig is maximaal moeten zien te benutten. Ik zou veel meer samenwerkingsprojecten tussen universiteit en stad willen, bijvoorbeeld afspraken over stageplekken voor studenten. Het is altijd heel verfrissend om jonge mensen in je organisatie te hebben rondlopen; die stellen nog vragen die anders nooit of te nimmer gesteld zouden worden.

Wat onderscheid je van Aleid Wolfsen?
Ik ben veel meer een doener dan Aleid. En een meer ervaren bestuurder. Ik heb in mijn carrière kunnen laten zien dat ik er klaar voor ben om een grote stad te leiden. Wolfsen is toch meer de rechter die bij de bevolking gaat aftasten wat hij moet gaan doen. Ik spreek de bevolking óók, maar heb wel al duidelijk omlijnde ideeën van waar het met Utrecht naar toe moet. Ik denk dat Utrecht dat soort ‘lef’ nodig heeft; de tijd van experimenteren is voorbij.

[Kader]

Keuze

Verdonk – Westbroek
uit eten – koken
Neude – Ledig erf
Das leben der anderen – Amelie
Universiteit – hogeschool
Palm – port
Ah – dirk
Trein – auto
Stropdas – t-shirt
Voetbal – golf
Ingmar Heytze – Ronald Giphart