Enkele tientallen studenten hebben maandagochtend een hal in het Minnaertgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) bezet. De actievoerders eisen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt.
‘Oeps… bezet!’ staat er op een spandoek in de hal op de eerste verdieping van het gebouw. ‘University rebellion’, meldt een ander. Een volgend laat niets te raden over het doel van de bezetting: ‘Cut all ties with the fossil fuel industry.’ Buiten aan de dakrand wappert een doek met: ‘UU Shell break up!’
Maandagochtend rond 9.00 uur bezetten zo’n veertig actievoerder een gedeelte van de hal op de eerste verdieping van het Minnaertgebouw aan de Leuvenlaan in het Utrecht Science Park. Vorige week kondigden de actiegroep End Fossil Occupy Utrecht de bezetting aan, maar maakte niet bekend welk gebouw ze op het oog hadden. Ze zijn van plan drie dagen te blijven, zeggen ze.
Tegelijkertijd maakte de groep een lijst met eisen bekend. Die bevat een trits over het verbreken van de banden met de fossiele industrie. Zoals geen fondsen aannemen van de fossiele industrie en in 2025 stoppen met alle onderzoeksprojecten op dat gebied. Daarnaast bepleiten ze dat de universiteit een inclusieve instelling moet zijn waar iedereen terecht kan. Ook verlangen ze betaalbare woningen voor alle studenten.
Radicale en snelle transformatie nodig
De actiegroep Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht steunt de bezetting van de studenten om instellingen zover te krijgen dat ze de banden met de fossiele industrie verbreken. Universiteiten en hogescholen moeten een leidende rol spelen in het tegengaan van de klimaatcrisis, stelt de groep in een verklaring. ‘In plaats daarvan zien we dat de universiteiten en hogescholen kleine stappen nemen, terwijl er een radicale en snelle transformatie nodig is.’
Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht telt meerdere leden van de HU en is al langer actief in de richting van onder meer de HU. Medeoprichter Felix van Vugt, docent bij Instituut Archimedes, geeft vandaag en morgen een workshop en lezing in het bezette gebouw. Niet duidelijk is of er HU-studenten of HU-medewerkers meedoen aan de bezetting. De ruimte in het gebouw blijft open. Er is een programma met lezingen dat voor iedereen toegankelijk is.
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Het bezetten van gebouwen is een laatste redmiddel dat ingezet wordt door End Fossil Occupy Utrecht. Deze burgerlijke ongehoorzaamheid kan Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht billijken. Maar het geweldloze karakter van de acties moeten behouden blijven, voegt de groep eraan toe. ‘Wij steunen daarom End Fossil Occupy in hun acties en hopen dat onderwijsinstellingen hun eisen serieus nemen.’
Rond half elf komt Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de UU, de hal binnenwandelen. Hij doet zijn jas uit en luistert naar de studenten. Hij krijgt een kopje koffie of thee aangeboden. Op een tafel staat een koffiezetapparaat, liggen enkele broden en beleg. In een nis van de hal liggen slaapzakken, tassen, matjes en rugzakken. De actievoerders zijn voorlopig niet van plan weg te gaan.