Nieuws

Afstudeer-programma van SvJ leidt tot onrust

Meer studenten journalistiek zakken voor hun afstudeerprogramma. Dat zou komen door een gebrek aan begeleiding. 

Op Facebook en op de site van Utrecht Dichtbij melden journalistiekstudenten een reeks afstudeerklachten. De nieuwe afstudeermethode, die sinds 2014 wordt gehanteerd, zou niet in lijn zijn met de rest van de opleiding. Vooral het zonder begeleiding produceren van crossmediale producties in een periode van tien weken stuit op problemen. 

Veel van de klachten zijn anoniem. Utrecht Dichtbij vat ze samen met 'onduidelijke slagingscriteria, onvoldoende begeleiding en docenten die niet op een lijn zitten'.  Afstudeercoördinator Michiel Smis meldt in het artikel dat er sinds vorig jaar meer mensen zakken dan voorgaande jaren. Volgens hem kwam dat omdat de lat te laag zou hebben gelegen en de arbeidsmarkt vraagt om een aangepast afstudeerniveau. Smis spreekt van 'een schrikeffect' bij de studenten. 

Positief
In de zeven reacties onder het artikel staan wisselende opvattingen. Een tweetal docenten verdedigt de aanpak, enkele studenten verwoorden de eerder genoemde kritiek nog eens. Een ander meent dat er na een eerdere oproep op Facebook vooral 'wisselende (gematigd positieve) geluiden' te horen waren.