Columns

Altijd vrije doorgang

Je kent ze vast. Groepjes studenten en medewerkers die buiten, vlak voor de ingang van een faculteitsgebouw een sigaretje roken. Bakkie koffie erbij, net voordat de les begint. Ondanks verbodsborden niet voor de ingang te roken, is het voor velen moeilijk om zich daaraan te houden.

Veel middelbare scholen hanteren een zero-rookbeleid. Dus ook niet op het schoolplein. Hiermee beogen ze dat kinderen niet al vroeg gaan roken. Een idee waar minister Edith Schipper (VVD) van Volksgezondheid voor pleit. Een helder idee waar blijkbaar 61 jaar op is gebroed sinds Den Haag weet dat roken niet alleen verslavend, maar ook ongezond is.

Zelfs de tabaksindustrie liet in Trouw optekenen dat het voor een algeheel verbod pleit van roken op schoolpleinen. De handreiking van de bron van het kwaad wordt nog groter. De tabaksindustrie wil zelfs de leeftijdsgrens verhogen van 16 naar 18 jaar. Of het helpt?

Met de campagne ‘Altijd vrije doorgang’ dat de HU nu voert, wordt de roker vriendelijk verzocht niet in een straal van vijf meter voor de entree zijn longen te asfalteren en een rookgordijn op te trekken voor de niet-rokende bezoeker van de faculteit. Bij de faculteit Communicatie en Journalistiek staat sinds kort een kleerkast die zorgt voor een rookvrije doorgang.

In het fietsenhok, hoe gezellig, kun je op een bankje onder een plastic overkapping in alle rust genieten van je sigaret. Hoe lang nog?