Columns

Amerika achterna

Solidariteit ontstaat vaak als er een gezamenlijke vijand is, zoals in een oorlog, waarbij rivaliserende groepen een verbond kunnen sluiten. Kijk maar naar de opstand in Egypte of naar vele oorlogen uit het verleden. De reden van de oorlog of opstand kan vele oorzaken hebben (zie de blog Macht van 27 oktober). Hebberigheid van de mens kan het begin zijn van kleine en grote onenigheden. Maar hoe ver moet onze welvaart stijgen om een goed leven te hebben en we tevreden zijn?

De ontslagen bij Merck/MSD (sluiting van voormalig Organon in Oss) en internationaal bij Heineken vielen in de smaak bij beleggers. Dat duizenden hun baan verliezen is voor hen geen punt. De Republikeinen in Amerika willen zelfs onderwijsbonden bij wet verbieden om over een collectieve arbeidsovereenkomst te onderhandelen (dit staat in the NewYork Times van gisteren).

De zogenaamde public schools krijgen steeds minder geld van de overheid in Amerika en de leerkrachten mogen niet collectief voor hun rechten opkomen. Er wordt aangestuurd op privé scholen met een hoog jaarlijks schoolgeld. Dat bevordert natuurlijk de klassenverdeling en zorgt ervoor dat de educatie van de minder bedeelden achteruit zal hollen. We moeten maar goed kijken wat daar gebeurt, want met het huidige kabinet gaan we Amerika weer achterna.