Nieuws

Autokrakers actief in De Uithof

Foto: Kees Rutten
Foto: Kees Rutten


Voor de tweede keer in een half jaar treft Gerda Eversdijk, werkzaam bij de HU, deze week haar auto aan met een ingeslagen ruit op het parkeerterrein aan de Sorbonnelaan. Het navigatiesysteem is eruit gehaald. ‘De autodiefstallen zijn schering en inslag, bijna al mijn collega’s kunnen erover meepraten’, zegt ze. Ook Michael van Zanten was de pineut, zijn stuur werd er uitgehaald op klaarlichte dag.

Vooral onderdelen van Volkswagen , BMW en Audi zijn in  trek: navigatiesystemen, airbags, sturen, koplampen.  De dieven komen langs op hun brommer en slaan de ruit in. Met twee schroevendraaiers hebben ze hun buit binnen een minuut losgeschroefd. Ze komen vaker nu het mooi weer is.

Het heeft Eversdijk 300 euro aan eigen risico gekost en een hoop tijd. Ze baalt ervan. ‘Ik kan lastig met het openbaar vervoer komen, want de bus gaat maar twee keer per dag vanuit Oudewater.  Ik kijk elke dag waar ik mijn auto het beste kan parkeren, en waar de kans op inbraak het kleinst is. Security noteert het, maar dat is dan ook alles,’ aldus Eversdijk.

Mike van Milligen, hoofd van de beveiliging van de parkeerplaatsen, erkent het probleem. Hij registreerde sinds januari tien inbraken, maar weet dat de meeste inbraken niet worden gemeld. Bijna wekelijks ligt er een nieuw hoopje gebroken glas op de parkeerterreinen en in de garages. ‘Security is er ontzettend druk mee, maar als ik vertel welke maatregelen we treffen, slaan de verkeerde mensen daar straks hun slaatje uit’.

Tips heeft hij ook niet, verzucht hij. Koop geen populaire auto, dat is het enige.