Student & Geld

Bas: ‘Zodra ik mijn spaargeld zie, denk ik: oh, maar dat kan ik ook nog uitgeven’

Bas & Geld, foto: Kees Rutten

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. In de tweede aflevering: Bas (26) is vierdejaars student Pabo. Waar zit bij de uitgaves zijn zwakke plek?

Hoeveel leen je voor je studie?
‘Ik leen maximaal, dat is tegen de 800 euro. Ik probeer niet teveel te denken aan de schuld voor later, al ben ik me er wel bewust van.’

Heb je een bijbaan?
‘Nee, omdat ik nu in mijn laatste jaar zit, ben ik druk met afstuderen en moet ik steeds meer voor de klas staan. Daar gaat veel tijd in zitten, waardoor ik er nu geen baan naast heb. In het verleden werkte ik wel bij een platenzaak.’

Kom je rond van het maximale lenen?
‘Ja. In alle eerlijkheid is het af en toe wel dat ik denk: oeh, ik hoop dat ik uitkom… Maar over het algemeen kom ik netjes uit.’

Hoeveel per maand spaar je?
‘Ik kan niet sparen. Het is een hele slechte eigenschap waarvan ik niet weet hoe ik dat moet oplossen. Ik probeer weleens te sparen, maar zodra ik het gespaarde bedrag zie denk ik: oh, maar dat kan ik nog steeds uitgeven. Ik heb verder ook geen spaarrekening, dat zou ik natuurlijk moeten hebben want je moet zeker iets achter de hand houden.’

Waar bestaan je maandelijkse vaste lasten uit?
‘De huur is 280 euro per maand. Aan internet en tv ben ik 35 euro kwijt, mijn inboedelverzekering kost 13 euro, elektra is 16 euro, voor Netflix en Spotify betaal ik samen 24 euro en voor mijn telefoon betaal ik 15 euro per maand.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Ik zie op mijn telefoon dat ik in december 180 euro heb uitgegeven aan een festivalkaartje. In juli ga ik naar Down the Rabbit Hole.’

Wat is qua uitgaven jouw zwakke plek?
‘Sneakers van Nike. Afgelopen maand had ik weer de neiging om nieuwe te kopen, maar als ik zie wat voor een stapels ik thuis heb liggen denk ik: niet doen! Ook al komt er dan weer zo’n hele toffe sneaker-release uit. En vinyl platen zijn ook een zwakke plek, maar daarvan probeer ik nu alleen de aanbiedingen mee te pakken. Laatst kocht ik Nicolas Jaar met Space is Only Noise.’

Wat geef je uit aan uitgaan?
‘Ik ga liever naar concerten dan dat ik uitga om de drankjes en feestjes. Iedere maand geef ik er 50 euro aan uit; zeker als ik zie dat een bepaalde artiest naar Nederland komt. Het liefst ga ik naar bandjes en jazz.’

Ben je tevreden over je uitgaven- en inkomstenpatroon?
‘Nee. Ik kom wel rond, maar ik zou meer zekerheid willen dat het elke maand echt lukt. En als iets onverwachts stuk gaat, waardoor ik een duurdere maand heb, zou ik dat van tevoren willen weten. Ik heb ook geen spaarrekening. Stel dat mijn laptop een keer stuk gaat, dan ben ik de Sjaak.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt?
‘Ik probeer het zo min mogelijk te doen, maar toch bij mijn ouders. Zij supporten mij volledig en helpen graag. Het scheelt dat ik niet snel aanklop voor geld issues, vandaar dat mijn ouders zo behulpzaam zijn. Een paar maanden terug moest ik bijvoorbeeld een nieuwe oven hebben, dat ging financieel op dat moment even niet. Toen zeiden zij: “komt goed”.’