Nieuws

Bestuursbeurzen Vindicat dit jaar definitief ingetrokken

De bestuursleden van het Groningse studentencorps Vindicat moeten het dit jaar definitief zonder bestuursbeurzen doen. Dat hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool vandaag besloten. Het corps had een nieuwe mishandeling niet gemeld.

De Groningse instellingen moesten eind april uit de krant vernemen dat er in december vorig jaar opnieuw een lid in de sociëteit is mishandeld. Volgens een nieuwe gedragscode, die een cultuurverandering teweeg moet brengen, is het corps verplicht ieder geweldsincident te melden. Maar dat is dus niet gebeurd.

Het corps ligt al geruime tijd onder vuur, na onder meer een geruchtmakende mishandeling tijdens een ontgroening. De bestuursbeurzen voor de huidige bestuursleden van Vindicat werden afgelopen september opgeschort door RUG en Hanzehogeschool na een nieuw incident bij een sushirestaurant.

Nu het corps zich opnieuw niet aan de afspraken heeft gehouden, worden de beurzen voor dit collegejaar – in totaal 33.315 euro voor negen bestuurders – definitief ingetrokken.

Rector Elmer Sterken van de RUG: ‘Voorwaarde was dat zich geen nieuwe incidenten mochten voordoen. De trieste constatering is dat dit helaas niet is gelukt, maar dat ze ook verzuimd hebben om het te melden.’

In de zomer besluiten de instellingen of de geldkraan definitief dicht gaat voor Vindicat. Het corps kan bovendien worden uitgesloten van officiële plechtigheden.

Vindicat zegt in een verklaring begrip te hebben voor de beslissing van de instellingen. ‘Het bestuur neemt verantwoordelijkheid voor de gemaakte fout en hoopt de instellingen zo snel mogelijk te kunnen overtuigen de beslissing terug te draaien.’