Nieuws

Beveiligingslek bij Explorer ontdekt

In de browser Internet Explorer is een beveiligingslek ontdekt. Hierdoor kan de computer besmet worden met schadelijke software. Personeel en studenten krijgen het dringende verzoek om  andere browsers te gebruiken, zoals Mozilla Firefox of Chrome.

Dat heeft de hogeschool in een waarschuwingsmail laten weten. Het probleem doet zich wereldwijd voor. Producent Microsoft heeft dit zelf bekend gemaakt. Het geldt alleen voor besturingssystemen Windows XP en Windows 7 in combinatie met Explorer 6 tot en met 10, zegt Eric van den Bergh van de afdeling ICT. Microsoft heeft nog geen oplossing voor het probleem. 
 
Alleen al het aanklikken van kwaadwillende websites kan leiden tot ongewenste malware op de computer. 'Een bezoek aan zo’n site is voldoende: ook zonder dat je er iets aanklikt of invult, kan je computer al besmet raken', zo staat in de mail. Sharepoint en Osiris van de HU kunnen wel zonder problemen worden bezocht. Microsoft werk aan een oplossing voor het euvel. Als die beschikbaar is wordt die op alle computers van de HU geüpdatet.
 
Er zijn wel enkele tijdelijke oplossingen bekend.

UPDATE

Internet Explorer is sinds 1 oktober weer veilig te gebruiken op de computers van de HU. Het lek in de software is gedicht. Gebruikers van HU-laptops krijgen een automatische update van de fix als ze inloggen op het hogeschoolnetwerk.