Achtergrond

Bezemkast of oud kantoorpand, zo wonen deze 5 studenten

Foto: Kees Rutten

Steeds meer studenten blijven thuis wonen. Soms omdat het goedkoper is, maar vaak uit noodzaak. De een heeft genoeg aan een bezemkast, de ander woont in een uitgestrekt oud kantoorpand. Deze vijf studenten zijn blij met hun dak boven het hoofd.

Yuan Yang. Foto: Kees Rutten

Yuan Yang (25), student Vaktherapie Beeldend in Amersfoort
Woonplaats: Leeuwarden
Woonoppervlakte: 50 m²
Huur: €1000
Huisgenoten: Vriend Tobias en hond Marley

‘Ik zou eerst een paar dagen logeren bij Tobias, maar toen ging ik niet meer weg. Zo zijn we samen gaan wonen in Noord-Holland. Tijdens corona verloor hij zijn baan en moesten we onverwachts verhuizen. We logeerden bij vrienden in Leeuwarden. Dat beviel ons wel.’

‘Via een particuliere verhuurder ben ik ons appartementje van nu tegen gekomen. We wonen hier al bijna vier jaar heel chill, tien minuutjes vanaf het station en Albert Heijn om de hoek. Het allerliefst woon ik iets centraler, want vrienden wonen verspreid over Nederland. Maar inmiddels voelen we ons hier thuis.’

Ik slaap wat uurtjes in de trein

‘Als ik om negen uur in Amersfoort moet zijn, gaat mijn wekker om vijf uur. Ik heb een noise canceling koptelefoon en slaap dan wat uurtjes in de trein. Een vriendin waar ik mee samen reis zegt dat mijn mond open valt als ik slaap. Maar dat boeit me niet, als ik met vijf uurtjes slaap ergens verschijn ziet dat er ook niet charmant uit. Ik zet een wekker vijf minuten voor de trein aankomt op Utrecht centraal, en begin zo lekker uitgerust aan mijn dag.’

Thomas Hietbrink. Foto: Kees Rutten

Thomas Hietbrink (25), student Lerarenopleiding Natuurkunde in Utrecht
Woonplaats: Deventer
Woonoppervlakte: 80 m² 
Huur: €900 (inc gas, water, licht)
Huisgenoten: Vriendin en kat Bertus

‘Hiervoor woonde ik anti-kraak. Het nadeel daarvan is dat je er elk moment uitgezet kan worden. Daarna heb ik een tijdje in de vakantiewoning van mijn moeder gewoond in Lochem. Ik betaalde 50 euro in de maand en onderhield de tuin als voorwaarde om daar te wonen. De ov-verbinding was waardeloos. Het duurde ruim twee en een half uur om op de HU te komen.’

‘Ik woon inmiddels anderhalf jaar in dit appartement in Deventer. Gevonden via een automatische maillijst van een makelaar. Daar reageerde ik toen op, uitgenodigd voor een bezichtiging en nu wonen we hier.’

‘Een woning met vijf kamers kun je in de Randstad niet vinden voor deze prijs. De reis naar Utrecht is prima te doen. Deur tot deur is het een uur en vijftien minuten als de aansluiting goed is. Voor de komende jaren zitten we hier prettig en zijn we nog niet van plan te verhuizen. Tegen de tijd dat ik een vaste baan heb en iets meer stabiliteit kijken we weer verder.’

Bahaar Ramdjanbeg. Foto: Kees Rutten

Bahaar Ramdjanbeg (20), studeert Journalistiek in Utrecht
Woonplaats: Den Haag
Woonoppervlakte: 15 m² (kamer in ouderlijk huis)
Huur: €0 (bijdrage in huishoudelijke taakjes)
Huisgenoten: Ouders en broer

‘Ik heb geen kamer gevonden die bij me past en heb niet genoeg geld voor een woning. Alles is duur. Ik heb geen vaste lasten dus hoef naast mijn studie niet nog extra veel te werken. Andere studenten die op kamers gaan hoor ik hierover klagen, maar ik kan lekker sparen.’

‘Ik reis ongeveer anderhalf uur met het ov. Dan luister ik het liefst naar mijn R&B/drillrap afspeellijst of kijk YouTube filmpjes. Met unlimited 4G en een YouTube Premium abonnement kan ik mezelf optimaal vermaken.’

Het is net een hotel

‘Een ander pluspunt is dat als ik thuis kom na een lange dag, er al is gekookt. Het is net een hotel. Ik kom thuis en ruik de zoetige geur van heri heri (casave, bakbanaan, bakkeljauw en aardappeltjes). Dat doet me denken aan het warme weer in Suriname, heerlijk thuiskomen. Ik doe daarna de afwas en wat andere huishoudelijke klusjes, dat is mijn bijdrage in het huis.’

Noe Markink. Foto: Kees Rutten

Noe Markink (19), studeert Lerarenopleiding Nederlandse gebarentaal in Utrecht 
Woonplaats: Huizen
Woonoppervlakte: 956 m²
Huur: €400 (inc gas, water, licht)
Huisgenoten: 9 huisgenoten 

‘Ik ben anderhalf jaar op zoek geweest naar een woning. Hiervoor woonde ik bij mensen op zolder. Het was anderhalf uur reizen naar de HU, ik deelde een badkamer en gebruikte de keuken die in de tuin stond. Wat heel onhandig was aangezien ik op zolder sliep en woonde.
Er was ook een soort avondklok om tien uur. Dus ik kon haast geen spontane dingen doen met vrienden. Nu ik erover nadenk was het niet echt een chille periode. Toch was ik toen blij, het was beter dan bij mijn ouders wonen en drie uur moeten reizen.’

Voor 400 euro krijg je in Utrecht een bezemkast

‘Ik woon nu in een oud kantoorpand van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie, binnen hangen er nog posters van de ANKO. Samen met negen huisgenootjes huren we antikraak via Ad Hoc. We hebben lekker veel ruimte. Vier toiletten voor tien mensen. En we mogen alle muren bekladden. Ik heb een giraffe en dino op de muur geschilderd om de boel op te vrolijken.’

‘Het nadeel is de onzekerheid, ik kan er elk moment uitgezet worden. Maar ik ben niet actief opzoek naar iets nieuws. Ik speur Facebook niet meer af en verstuur niet meer tien mailtjes op een dag. Daar ben ik echt klaar mee. Voor 400 euro krijg je in Utrecht een bezemkast. Nu ik meer ervaring heb op kamers, ben ik kritischer. Ik weet wat ik wel en niet wil. Ik wil absoluut niet weer bij een gezin in huis.’

Sophie Fijma. Foto: Kees Rutten

Sophie Fijma (23), studeert Lerarenopleiding Geschiedenis en Aardrijkskunde in Utrecht
Woonplaats: Leiden
Woonoppervlakte: 11 m² 
Huur: €500 (inc gas, water, licht, wifi)
Huisgenoten: 3 huisgenoten boven verdieping (waarvan met 2 gedeelde badkamer)

‘De zoektocht naar een betaalbare woning lijkt onmogelijk. Ik woonde in Rotterdam toen het uit ging met mijn vriend. Toen vond ik een woning in Leiden, met drie andere mannen. Na twee maanden ging het fout. Een van mijn huisgenoten was een rare en vage man. Op een dag weigerde ik zijn aanbod voor een voetmassage en deed hij de deur achter me op slot op het dakterras. De maat was vol en ik zocht een ander plekje.’

Ik hoef nooit meer een vaatdoekje te delen, dat is echt goals

‘Ik woon nu in Leiden omdat ik hier wel iets betaalbaar heb kunnen vinden. Het is klein maar fijn. Ik heb een eigen keuken, oftewel klein kookblok in mijn kamer. Mijn vaatdoekje hoef ik niet meer te delen, dat is echt goals. Ik deel de badkamer wel met twee anderen, helemaal prima. En we hebben zelfs een geveltuin. Te klein voor een moestuin, maar groot genoeg voor wat plantjes. Dat maakt me heel gelukkig!’

‘Mijn droomplaats is Texel. Ik kom er elk jaar met kerst, een familietraditie. Het is zo rustig daar. In de natuur voel ik me afgezonderd van alles, dat vind ik heerlijk. Er is een middelbare school op Texel, aangezien ik leraar wordt is er dus ook werkgelegenheid voor me. Wie weet woon ik in de toekomst daar.’