Bruis!

Bij ‘T Oude Pothuys lijkt iedereen al jaren lang bevriend

Correspondent Studentenleven Jelle de Ru kijkt welke borrels en feestjes de moeite waard zijn. Hij neemt een kijkje achter de muren van een vereniging, gaat een avondje mee uit of drinkt gezellig een drankje op een evenement. Belangrijkste vraag: waar wordt het leukst geborreld in onze Domstad? Deze week: borrelen bij zijn nieuwe studievereniging. 

  • Sfeer: als een warm bad en als thuiskomen
  • Verslaggever Jelle moet op zijn studie weer net als alle eerstejaars opnieuw vrienden maken
  • Minpuntje: zelfs met korting is het bier nog best duur.
  • Zie ook: de foto’s, onder het artikel!

De eerste collegedag zit er op. Althans: het introductiepraatje van een nieuw jaar dat elke studie heeft, en waarvan de informatie eindeloos wordt herhaald door het jaar heen. 

Maar voor mij is de aftrap van dit studiejaar een stuk spannender, want na vijf jaar HBO Journalistiek begint deze correspondent uitgaansleven aan een nieuwe studie. Vanaf vandaag studeer ik Liberal Arts and Sciences. Wattus? Ja, dat dus. 

Je studententijd is de beste tijd van je leven, dus als je al vijf jaar studeert, dan wil je er in mijn geval nog minstens drie jaar aan vastplakken. Hulde aan Ome Duo. Want fulltime werken om die studieschuld af te gaan betalen, dat zag ik nog niet helemaal zitten. We lenen, borrelen, feesten, leven en studeren nog even lekker door. En wat is het heerlijk, zo’n aftrap van een nieuwe studie: een bierproefavond, pubquiz, bootje varen door de grachten, samen eten, kroegentocht en een borrel.  Deze correspondent uitgaansleven valt met zijn neus in de boter.  De aftrap van een nieuw seizoen Bruis! Begint dus ook gewoon thuis op de borrel van bij mijn nieuwe studievereniging, USLAS Atlas.

Maar voorafgaand aan de borrel is het eerst tijd voor de eerste activiteit van de kick-off week: pizza eten in het park. Onder het eten in Park Lepelenburg worden levensverhalen uitgewisseld. Het meest indrukwekkende verhaal is van Charlotte (24), zij is op papier in Tenerife getrouwd met een Braziliaanse man. Ze had een tijd lang een relatie met hem, heeft daar met hem gewoond en verhuisde toen de relatie stuk ging naar Antwerpen.

Nu woont ze gewoon weer in Nederland. Als ze een scheiding aanvraagt verliest haar ex zijn verblijfsvergunning in Tenerife. Haar nieuwe vriend is er niet heel blij mee dat zij getrouwd is, maar verder heeft zij niet echt last van haar getrouwde status. 

Rond een uurtje of 8 druppelt iedereen langzaam het park uit. Niet iedereen gaat hierna door naar de borrel. 

Rudy (19): ‘Ik moet morgen weer bij de eerste tutorbijeenkomst zijn, dus ik ga gewoon vroeg naar bed. Mijn eerste college vind ik niet echt spannend, want ik heb al een jaar iets anders gedaan. Veel mensen die ik hier spreek hebben al gestudeerd. Donderdag bij de kroegentocht ben ik er wel bij.’

Als je dan toch gaat borrelen kan je het best luisteren naar Sophie (21), de mama van haar tutorgroepje. Ze geeft alvast het goede voorbeeld voor vanavond. ‘Ik neem altijd een bidon wijn mee. Zo’n glas wijn kost je daar vier euro. Voor hetzelfde geld heb je een hele fles.’ 

Bij aankomst op het terras bij ‘t Oude Pothuys, de vaste kroeg van Atlas, zit iedereen aan de gracht te borrelen. Op mijn arm krijg ik een stempel. Gebrandmerkt door mijn nieuwe studievereniging. Noortje: ‘Hiermee krijg je bier voor €2,50 en wijn voor €3,50.’ Met meer stempels krijg je helaas geen extra korting. 

Binnen in de bar is er open mic vanavond en speelt iemand gitaar en mondharmonica. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt gelachen alsof mensen elkaar al jaren kennen. Buiten wordt er gesproken over liefde, het leven, de dood en een persoon worden. 

Rivaldo (19) begint dit jaar net met studeren: ‘Ik vind dit zo mooi hè. Ik heb zo’n zin om te beginnen. Alles is nieuw. Alles kan. Op de middelbare school gebeurde echt niets. Hier begint het leven echt.’

Onze verslaggever, Journalistiek-student Jelle de Ru, komt wellicht ook graag op jullie feestje, borrel, bijeenkomst. Wil je hem uitnodigen? Mail ons: trajectum@hu.nl