Columns

Annemarie van Gaal houdt niet van stilzitten

Annemarie van Gaal sprak ook op het MKB-congres van donderdagmiddag. Ze vertelde hoe ze in Amsterdam alleenstaande moeder werd en haar werkgever, het toenmalige VNU, smeekte om naar Rusland te mogen, terwijl ze helemaal geen ervaring had. Zonder die ervaring maar wel met het goede gevoel voor het nemen van de juiste beslissingen, komt ze ruim twintig jaar later terug uit Rusland als multimiljonair.

Blindvaren op ervaring vindt Van Gaal de grootste vijand voor een ondernemer, die juist oog voor vernieuwing moet hebben. In vijf jaar groeide het mediabedrijf in Rusland dat ze opzette met Derk Sauer van 10 naar 500 medewerkers en van 1 naar 100 miljoen euro omzet. Talent en commitment noemde zij het fundament van hun succes.

Van Gaal strooide met voorbeelden. Elke twee weken sprak zij met de bladenverkopers, want die staan midden in de markt. Iedereen kon solliciteren op een baan als hoofdredacteur. Je moest de inhoudsopgave van twee nummers bedenken en een editorial schrijven. Dit in een envelop doen met een nummer. Op basis daarvan werd een keuze gemaakt; er werd niet gekeken naar uiterlijk of ervaring.
Ze eindigde met de vraag of er ongelukkiggetrouwden in de zaal zitten, want ze had nog kandidaten nodig voor een nieuw televisieprogramma.