Columns

Anns studiehouding

Vijf jaar geleden ontmoet ik Ann Wanjiku Mwangi in Eldoret. Zij is met vijf andere studenten van de MOI-universiteit gekoppeld aan zes studenten van verschillende faculteiten van onze hogeschool, die voor een Siriusproject naar Kenia gaan. Ann doet in dat jaar haar eindexamen (Bachelor of Education). Ze hoopt door te kunnen studeren in het buitenland voor haar master. De exacte richting weet ze niet, als het maar 'iets met mensen' is.

Via haar universiteit probeert ze een beurs te krijgen. Dat lukt niet. Wel krijgt ze een baantje op de administratie op de MOI-campus in Kericho (het theedistrict van Kenia). Intussen schrijft ze buitenlandse universiteiten aan in de hoop op een beurs.
Na een jaar wordt ze overgeplaatst naar Kitale, waar MOI ook enkele faculteiten heeft. Omdat ze geen positieve reacties heeft gekregen, start ze met een zelfbekostigde masteropleiding in deeltijd op de MOI-universiteit in Kitale.

Voor de zomer hoopt ze haar gender studies af te ronden op het onderwerp 'factoren die van invloed zijn op de studiekeuze van studentes op universiteiten'. 's Avonds studeren, leskrijgen in het weekend, overdag werken en (wat ik nog niet heb verteld) zorgdragen voor je nichtjes, omdat je zus in het buitenland bivakkeert: petje af voor zo'n studiehouding.