Columns

Arie Haan

Drie jaar zat ik in de klas bij Arie Haan op de Kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen. Nu zijn het trouwens allemaal onzijdige leerkrachten, taalkundig. In werkelijkheid is de meerderheid vrouw.
Arie en ik werden gelijktijdig onderwijzer en haalden beiden onze hoofdakte, waarmee je ook in de onderbouw in het voortgezetonderwijs mocht lesgeven. Arie heeft alleen maar gehospiteerd (stage gelopen), want zijn profcarrière was al lang begonnen bij Ajax. Daarvoor (reden en tijd) was hij van Winschoten naar Amsterdam gekomen.

Arie leerde makkelijk, was gedisciplineerd en reed op een brommer, niet als de huidige veelverdienende voetballers in een Lamborghini. In de omgeving van de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam was ook nauwelijks parkeergelegenheid voor auto’s. Arie speelde in het tweede en viel een aantal keer in het eerste team in. Michels was toen trainer en de bedenker van het totaalvoetbal. Arie schopte het tot 35 interlands.

Vanavond speelde het Nederlandselftal tegen Brazilië. We wonnen met 3-0. De trainer was nu Louis van Gaal die alle 23 geslecteerde spelers speelminuten gunde. Arie speelde in 1978 een WK-finale, maar verloor. Het huidige Nederlandselftal kwam niet verder dan de troostfinale, maar sleepte er toch nog een derde plaats uit, een bronzen medaille. Niet slecht voor een kikkerlandje als het onze.