Columns

Beeldtaal domineert

Naast abonnementen op Het Parool en de Gooi & Eemlander maak ik gebruik van aanbiedingen. Eind deze maand houdt mijn goedkope abonnement op de Trouw op en ga ik over op zes weken Volkskrant voor € 9,99 via de Nationale Krantentest. Daarna  gebruik ik een actiecode die op een pak DE-senseo staat voor weer een andere krant. Gisteravond was ik bij de opening van de kunstbeurs Realisme in Amsterdam waar men speciale NRC-abonnementen aanbood. Los van nieuws via internet, kan je de achtergronden van het nieuws vaak goedkoper krijgen dan je denkt.

Cartoonisten en columnisten zijn vaak redenen om vast te houden aan je abonnement. Ik vind het daarom niet handig van de NRC om de column van Youp van 't Hek elke zaterdag gratis op hun site te zetten.
Gisteravond zat Ronald Giphart aan tafel bij Umberto Tan om zijn nieuwe boek Harem te promoten. Hij had het over de aantrekkingskracht van beeldtaal. "Een Facebook- of Twitterbericht wordt beter gelezen als er een afbeelding bijzit."

Trouwcolumnist Wim Boevink roemt de Nederlandse cartoonisten met hun eigen herkenbare tekenstijl, zoals Peter van Straaten, Pieter Geenen en Hein de Kort. "Ze spreken allemaal Nederlands, maar hun beeldtaal is volstrekt uniek."
Vanaf 7 januari mist Charlie Hebdo vijf cartoonisten en drie columnisten.