Columns

Bioscoopfilms

Vorig jaar trokken de bioscopen in ons land ruim 30 miljoen bezoekers, van wie ruim 5 miljoen uit Amsterdam, onze culturele hoofdstad met 79 zalen in 17 bioscopen. Ter vergelijking: Rotterdam telt 5 bioscopen met 34 zalen en Utrecht heeft 7 bioscopen met 21 zalen.
Op 24 september begint weer het Nederlands Filmfestival in de Utrechtse bios-copen. De HKU en het Nederlands Film Festival (NFF) tekenden vorige week een convenant voor samenwerking op het gebied van onderwijs, innovatie, onderzoek, talentontwikkeling, presentatie, profilering en marketing. Waar blijft de HU?

Op de bioscoopketen Pathé na, die in Franse handen is, hebben alle Nederlandse bioscopen Nederlandse eigenaren, terwijl vier van de vijf films die er vertoond worden, uit Amerika komen. Als de bezoeker gevraagd wordt blindelings te kiezen spreekt slechts 38% z’n voorkeur uit voor Amerikaanse speelfilms. (Stichting Filmonderzoek)

Toch blijft Hollywood een sterke aantrekkingskracht houden op kijkers uit de hele wereld, al krijgen Aziaten meer grip op de entertainmentwereld. Sony liep in de vorige eeuw al voorop door het kopen van de Columbia Studios en CBS Records.
Nu wil China’s rijkste man, Wang Jianlan, Time Warner voor 80 miljard dollar kopen, nadat onlangs Rupert Murdoch zijn bod introk. Wij kijken, Hollywood maakt, maar de Aziaten trekken aan de touwtjes.