Columns

Business School

Gisteren las ik de onderwijscolumn van Gerwin van der Werf in Trouw. Hij introduceerde Niksmis, de periode tussen kerstmis en oudjaar, in 't Engels Twixmis. In die periode las hij drie goede boeken, maakte een legpuzzel van duizend stukjes en ging een weekend naar Gent.
Ik was alleen maar bezig met allerlei achterstallige flutdingetjes en ben halverwege een interessant boekje gekomen, Outliers van Malcolm Gladwell. Daar schreef ik al over en kom er misschien nog wel op terug. Maar waar haalt zo'n Gerwin de energie, misschien ook de rust, en intelligentie vandaan?

In december kwam de Financial Times met een special FT Business Education met daarin een lijstje van de beste Europese Business Schools. Hoewel ik het allemaal zeer arbitrair vind, noem ik toch de enige twee Nederlandse instituten die in de top-25 voorkomen: de Rotterdam School of Management Erasmus University (op 11) en de Tias Business School (op 23).

Toekomstige werkgevers blijken wel rekening te houden met die lijstjes. Want kom je van een hoger scorende Business School, dan kan je salaris een stuk hoger zijn dan als je van een minder goed scorende Business School komt. Na drie jaar werken, gaan die verschillen al van € 307.000 naar € 94.000 per jaar. Toch maar doorstuderen?