Columns

Deadlines

Reint Jan Renes is lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein en blogt op deze plek maandelijks over zijn vakgebied. Deze column verscheen ook in de papieren uitgave van Trajectum

‘I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.’ (Douglas Adams).

Vrijwel altijd lever ik mijn columns voor Trajectum te laat in. Ik noteer braaf in mijn agenda wanneer ze klaar moeten zijn en ga er steevast vanuit dat het deze keer wel gaat lukken. Maar steeds weer gaat het mis.

Gelukkig ben ik niet de enige die moeite heeft met deadlines. Bij ieder vak wat ik geef, zijn er altijd studenten die hun opdracht niet op tijd afhebben en ik ken vrijwel geen aannemer die een klus volgens planning oplevert. Het rare is echter, dat er geen goede reden is om onrealistische beloften over deadlines te doen, aangezien je uiteindelijk die beloften gestand zult moeten doen door te leveren. Waarom dan niet gewoon op tijd?

We beloven graag dingen die we niet waar kunnen maken en we zijn geneigd heel optimistisch te zijn over de tijd die we nodig hebben om een taak uit te voeren. Uit studies blijkt zelfs dat onze inschatting van de tijd die nodig is voor een taak direct afhankelijk is van het belang dat we hebben bij een tijdige voltooiing. Wanneer ik een opdrachtgever beloof om binnen twee weken een belangrijk rapport op te leveren, vindt mijn geest redenen om te geloven dat het analyseren van de onderzoeksgegevens en het opschrijven van de resultaten sneller zullen gaan dan ooit tevoren. En wanneer ik op mijn verjaardag voor twintig vrienden eten wil koken, weet ik mijzelf er van te overtuigen dat mijn kinderen voor het eerst in de geschiedenis zonder geharrewar in de keuken zullen helpen. Doordat we deze beslissingen nemen en oprecht geloven dat ze realistisch zijn, maken we allemaal regelmatig een te optimistische inschatting of iets in de toekomst gaat lukken.

Deadlines niet halen is eigenlijk heel normaal. Uit berekeningen van de U.S. General Accountability Office bleek zelfs dat wapens met nieuwe technologie voor het Amerikaanse leger slechts in één procent van de gevallen op tijd en binnen het budget werden opgeleverd.

Dan valt een column één dag te laat inleveren best nog wel mee.