Columns

DEPRI

Beste Joop,
Ik ben derdejaars student. Ik laat even in het midden op welke afdeling, want ik wil liever niet dat klasgenoten mij herkennen. Ik ben het laatste jaar een beetje versomberd. Het is begonnen toen mijn relatie stukliep. Nu ben ik nooit de vrolijkste geweest, maar zoals nu heb ik het nog niet meegemaakt. Ik word bijna elke ochtend met een zwaar gevoel wakker, ben lusteloos, heb nergens zin in. Meestal sta ik toch maar op en probeer te doen wat moet. College lopen, een beetje studeren, een boodschap doen. Vroeger sportte ik nog regelmatig, maar dat komt er ook niet meer van. Ik heb door dit alles een studieachterstand van een half jaar opgelopen en begin me zorgen te maken of ik die studie ooit afkrijg. Weer een zorg er bij dus. Geen baan; hoge studieschuld… Ik wil er graag uitkomen, maar weet niet zo goed hoe ik het aan moet pakken.
Claus

Beste Claus,
Zoals je al gemerkt hebt, heeft ellende de neiging zich op te hopen. De ene ellende roept de andere op. Ik zou om te beginnen een afspraak maken met je decaan. Die kan verschillende dingen voor je doen. Zo kan hij je verwijzen naar de studentenpsycholoog. Gelukkig hebben we die nog op deze hogeschool. Je kunt daar, indien nodig, acht gesprekken krijgen om je weer wat op de rails te krijgen. Dat kost je geen geld. En als de psycholoog inschat dat je met deze acht gesprekken niet geholpen zult zijn, zal hij je gericht kunnen verwijzen naar de juiste hulpverlening. Hij kan je eventueel ook na een of meer gesprekken op weg helpen naar de cursus ‘grip op je dip’, die in Utrecht wordt georganiseerd voor studenten van de hogeschool en de universiteit. Want je bent in elk geval de enige niet. Onderzoek wijst uit, dat rond de twintig procent van de studenten in meer of mindere mate last heeft van angst of depressie-klachten. Ook voor de studenten met – nog niet te ernstige- angstklachten bestaat er een cursus. In deze cursussen leer je hoe je op een betere manier met je gevoelens kunt omgaan, zodat je er minder last van hebt. Het is overigens geen therapie.
Als je toch bij de decaan bent, zal deze ook zeker met je kijken of er ook wat financiële compensatie gevonden kan worden in verband met je studievertraging. En hij zal ook zeker met je kijken of hij nog andere dingen voor je kan doen, die het je mogelijk maken om de studie weer op te pakken.
En als je snel enige verandering wilt, adviseer ik je zo snel mogelijk weer iets aan sport te gaan doen. Dat helpt echt. Als je jezelf maar niet oplegt dat het ook leuk moet zijn of goed moet voelen. Dat komt later misschien wel weer.

Joop Mulderij
studentendecaan faculteit Gezondheidszorg+