Columns

Dwalen of keren

Tijdens de plenaire opening van het jaarcongres 2012 in de FEM blikt Huib de Jong terug en kijkt vooruit. Hij meldt dat de kwaliteit van de Hogeschool Utrecht als organisatie binnenkort door de NVAO beoordeeld gaat worden. Het college van bestuur gaat uit van een positief resultaat, waardoor daarna bij de instituten alleen het onderwijs geaccrediteerd hoeft te worden.

Ik vind het altijd prettig om naar Huib te luisteren. Hij vertelt dat de HU op koers ligt, noemt de samenwerking met nog vier andere Europese hogescholen, laat een aardige driehoek zien met in de punten geschreven beroepspraktijk, onderzoek en onderwijs en in het midden het woordje kennis. Echt nieuw is het allemaal niet. Er wordt nog een pluim uitgereikt aan de FNT (Faculteit Natuur & Techniek) onder leiding van directeur André Henke, die opleidingen heeft durven stoppen, maar ook nieuwe is gestart. Huib noemt dit: eigenwijs binnen Koers 2012+.

En dan ineens, als een duveltje uit een doosje: PNIL’ers (personeel niet in loondienst – freelancers) mogen weer cijfers invoeren en scripties beoordelen. Een eerder besluit met een tegenovergestelde inhoud, heeft voor ontzettend veel problemen gezorgd. En dat is nog een eufemisme. Daarom lijkt mij het spreekwoord beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald hier helemaal van toepassing.