Columns

Einde

‘Dus het is niet meer zo dat de studenten bij voorbaat al zijn geslaagd?’, vraagt de gecommitteerde bij mijn afstudeerpresentatie. Nou, nee dus. Maar een paar weken geleden zag ik het ook als een soort formaliteit en deed er heel cool over. Het was gewoon even iets dat ik nog moest doen voordat ik de HU mocht verlaten.

Maar nu sta ik daar in mijn overhemd en nette schoenen naar drie beoordelaars te staren. Het besef dat ik vier en een half jaar aan studiewerk ga verantwoorden, dringt nu pas echt tot me door. Toch even slikken. ‘Euh, als bewijsstuk voer ik mijn columns aan, omdat ik daardoor heb geleerd om creatief en doelgroepgericht over de opleiding te zeuren schrijven.’

Niet veel later sta ik buiten met een glimlach op mijn kop. Opluchting. Nooit meer Osiris, Sharepoint en andere pesterijen. Geen mailtjes meer waar per ongeluk <naam student> in de aanhef staat, nooit meer te kleine tentamenvellen en ict-jongens die staan te zwoegen om een beamer aan de praat te krijgen. Je weet wel: de HU-charme.

Het einde van mijn studentenleven voelde nog nooit zo concreet. Ik realiseer me dat ik nooit meer in foetushouding op iemand zijn aanrecht wakker mag worden na een feestje. Ik heet geen student meer, maar werkzoekende of freelancer.

Wat ik ook goed besef ,is dat mijn bankrekening leegloopt en niet meer wordt aangevuld met stufi. Het werk dat ik de komende tijd ga doen, staat vooral in het teken van geld. Dat klinkt logisch, maar als journalist doe ik ook veel klussen omdat ik ze leuk of belangrijk vind. Ik kijk met tevredenheid terug op de dingen die ik gedaan heb tijdens mijn studie. Ik startte een internetmagazine over documentaires, woonde een tijdje in Denemarken en reisde naar verschillende continenten, waar ik filmde en schreef. Ik raad elke student aan om hetzelfde te doen. Je hebt zoveel ruimte om te doen waar je zin in hebt. Want laten we eerlijk zijn, een hbo-studie is niet bepaald een fulltime baan.

Ik ga nog even genieten van mijn slagen. Maar niet te lang, want vanavond moeten twee sollicitatiebrieven de deur uit.