Columns

Gala van de Wetenschap

Vooruitlopend op het tweede Gala van de Wetenschap op 25 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg brachten de redacties van Het Parool, New Scientist en Folia een special uit. Daarin staan verschillende interviews en ook een column van FCJ-lector Piet Bakker over ‘De verdijkgraving van de wetenschap’. Volgens Bakker zaten wetenschappers vroeger niet alleen in een ivoren toren, ze vormden die toren zelf. Dat is nu niet meer het geval.

De wetenschap is cool en sexy geworden door mensen als Robbert Dijkgraaf, ‘slangenman’ Freek Vonk en Erik Scherder. Laatstgenoemde komt uitgebreid aan het woord in een artikel, ‘Bewegen voor een beter brein’: “Bewegen is niet alleen de sleutel tot een gezond lichaam, maar ook belangrijk voor het functioneren van de hersenen.”

Promovenda Sandy Overgauw vertelt over haar studie om het ‘pubergevoel’ in beeld te brengen. Daarvoor verdwijnen pubers in een fMRI-scanner om vragen te beantwoorden in de hoop nieuwe inzichten te krijgen over de ontvankelijkheid van pubers voor hun peers.
Linda Duits is mediawetenschapper in de breedste zin van het woord met als specialisme meisjes- en jongenscultuur. Ze werkt niet meer op de universiteit maar is nu als zzp’er, ‘handelaar in kennis’.
Naast vele prominente sprekers wordt Piet Bakker op 25 november geïnterviewd door Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist.