Columns

Geld geeft macht

Zelden hebben zeer succesvolle ondernemers die miljardair zijn geworden hun imperium opgezet zonder ‘smerige handen’. Er zijn erbij die geen tegenspraak dulden en alleen maar ja-knikkers om zich heen willen. Krijgen ze te veel negatieve publiciteit, dan kopen ze gewoon media op, zodat ze zelf kunnen bepalen wat er daarin over hen verschijnt. Berlusconi is zo’n man.

Ondanks dat er artikelen en boeken over zijn wandaden zijn geschreven, blijven mensen hem adoreren, mede omdat ze alles geloven wat er in die media over hem verteld wordt. Vaak weten de miljardairs juridische aanvallen te ontwijken met peperdure advocaten. Een enkele keer lukt dat niet, zoals met mediatycoon Rupert Murdoch, die bakzeil haalde met de afluisterpraktijken in Engeland.

En voor het eerst las ik vandaag over de Australische Gina Rinehart, die in de mijnbusiness zit. Zij is nummer zes op de lijst van rijkste vrouwen ter de wereld. Uitgerekend is dat zij elke twee minuten 50.000 euro verdient. Ook zij duldt geen tegenspraak en kocht om de publiciteit naar haar hand te zetten een invloedrijke krant in West-Australië.

Deze drie machtige personen gebruiken hun geld ter meerder glorie van zichzelf. Geef mij dan maar Joop van den Ende die met zijn stichting de stad Amsterdam het prachtige De La Mar Theater schonk.