Columns

Gratis hoger onderwijs

Vorige week was er weer een grote groep studenten van het CIT (Cork Institute for Technology) uit Ierland op de FEM, een uitwisseling met gesloten beurs. Dat wil zeggen dat voor zo’n groep Ieren een week hier, twee studenten een half jaar in Cork kunnen studeren. Zij hoeven zich dan niet druk te maken over hun studiegeld. In Folia, het weekblad van de HvA en de UvA, staat deze week een artikel, Free higher education: a fantasy or a human right? Inderdaad in het Engels.

In ons land starten in september een paar duizend studenten met een proef om per vak te gaan betalen. Het blijft dus dokken in tegenstelling tot in een aantal andere landen, waar het slechts blijft bij wat inschrijvingskosten, zoals in Cyprus, Denemarken, Griekenland, Malta, Slovenië, Finland, Zweden, Noorwegen en Duitsland. In een aantal deelstaten van Duitsland moet je echter wel gaan betalen als je zakt voor een vak en soms betaal je een bedrag per semester. Dus ook daar is het niet helemaal gratis.

Nergens is volledig gratis openbaar vervoer voor studenten. Dat was zeker niet het geval voor de duizenden studenten die in 2014 en 2015 stopten met hun studie en hun OV-kaart niet stopzetten. Gezamenlijk moesten zij daardoor miljoenen aan boetes betalen. Dat maakte hun studie nog duurder.