Hej Århus

Met de nachttrein vertrekt Emiel uit Urecht om voor een halfjaar in Denemarken te studeren. Komend halfjaar blogt hij elke week voor Trajectum.

Met een grote bolstaande koffer aan mijn hand, een tot de nok toe gevulde backpack op mijn rug en een normale rugtas op mijn buik stap ik onhandig in de nachttrein naar Denemarken. Samen met mijn studie- en reisgenote Eliza (die net zoveel bagage heeft als ik) proberen we de spullen in de slaapcoupe te krijgen. Na wat duw en trekwerk ligt het toch allemaal op de plaats. Wel jammer voor de andere vier passagiers dat ze nu hun bagage niet meer kwijt kunnen.

Het komende semester studeer ik aan de Deense School voor Journalistiek in Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Een half jaar in het buitenland studeren is eigenlijk net zo erg als echt verhuizen. En om een beetje fatsoenlijk te kunnen leven moet je dus eigenlijk alles wat je hebt wel meenemen: je kleding, een warm dekbed met toebehoren, boeken om te lezen, boeken voor de studie, je laptop en alle bijbehorende kabeltjes en dingetjes. En, niet heel onbelangrijk natuurlijk, camera’s. Alle belevenissen als een Erasmusstudent moeten uiteraard worden vastgelegd.

Na een treinreis van veertien uur en drie keer overstappen met meer dan 40 kilo bagage kan ik het dan eindelijk zeggen: Hallo Aarhus! Of zoals de Denen zouden zeggen: Hej Århus! Het avontuur kan beginnen.

Op het station worden we opgewacht door Mikkel, een lokale student journalistiek die ons met alles – en dan ook echt alles – gaat helpen. Van de school heeft hij auto gekregen waarmee hij ons deze week van dienst zal zijn.

Als eerste brengt hij ons naar het studentencomplex aan de rand van de stad. Verder vertelt hij ons waar we het beste boodschappen kunnen doen, waar de Turkse markt is met goedkope groente en fruit en de volgende dag gaat hij zelfs mee naar de IKEA. En het aller belangrijkste wat hij ons leert is het razend snel tellen in het Deens, zodat we mee kunnen doen met de fietsenveiling van de politie (meer hierover in de volgende blog).

Het komende halfjaar is Århus mijn nieuwe thuis en zal ik voor Trajectum wekelijks verslag doen van mijn belevenissen.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...