Herkansen? Alleen bij onvoldoendes!

Een master, dat leek me wel wat. Daarvoor moet ik wel een 7,5 gemiddeld staan. Herkansen dan maar? Dat blijkt niet mogelijk.

Yolande Tump is vierdejaars student journalistiek en blogt wekelijks over haar belevenissen.

Een master. Dat leek me wel wat. Klein minpuntje: daarvoor moet ik wel een 7,5 gemiddeld staan, en laat ik daar nou net twee tienden onder zitten. Herkansen dan maar dacht ik! Maar dat bleek niet mogelijk.

Na een paar hopeloze pogingen op Osiris om me in te schrijven voor een herkansing Cultuurfilosofie (behaald cijfer: 6,2), mail ik naar het FBO. Waarom kan ik me niet inschrijven? Het antwoord is simpel: een voldoende herkansen? Daar doen we hier niet aan: ‘Dag Yolande, het is alleen mogelijk om onvoldoende resultaten te herkansen.’ Mijn mond valt open van verbazing. Is dit een grap?!

Verontrust zocht ik naar hulp op de Facebook-pagina van mijn opleidingscommissie. Goede feedback kreeg ik echter niet, wel twee likes en een paar niet-helpende antwoorden. Snel gooide ik er een mailtje uit naar mijn SLB-er. Ik startte nog net niet het onderwerp met: HELP!!! Het antwoord kreeg ik even later: ik moest naar de examencommissie.

En dat gaat mij nou net een stap te ver. Dat ik een brief naar de examencommissie moet schrijven, omdat ik graag een master wil volgen. Laat maar, dacht ik gelijk. Die tijd kan ik beter besteden aan het halen van hoge cijfers voor komende vakken, dan aan dit statutaire gezeik.

Jammer vind ik het wel. Blijkbaar wil de HU, in tegenstelling tot bijna elke andere Hogeschool in Nederland, niet dat mensen het beste halen uit hun opleiding. Want een voldoende herkansen, daar is niks mis mee. Toch?

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. Het liefste had ik ook de eerste keer een hoger cijfer gehaald voor het vak. Ik heb enorm hard geleerd, ging vol goede moed het tentamen in en was niet van plan de herkansing in te gaan. Maar hij bleek anders dan ik had verwacht, en ja, dan haal je maar een 6. Ook al heb je enorm goed geleerd en dacht je van tevoren wel een 8 of 9 te kunnen halen.

Is het dan raar dat ik ervan baal dat de HU voldoendes herkansen verbiedt? Ik vind van niet. Ik wilde gewoon in de reguliere periode herkansen. Het was geen stage of praktijkvak. Maar een herkansing mocht het niet worden en daar baal ik enorm van.

Ik voel me ontzettend benadeeld omdat ik weet dat andere scholen wel herkansingen voor voldoendes aanbieden.

En persoonlijk vind ik het erg raar om aan een docent te vragen om een onvoldoende als het een zes is. Ik heb dit daadwerkelijk overwogen vorige periode, maar bedacht bij mezelf dat ik dat te gek voor woorden vond! Wat is dan het verschil tussen iemand een voldoende laten herkansen of een onvoldoende, die eigenlijk ook een voldoende was?!

2. Goed geschreven, Gijsbert. Tegelijkertijd vraag ik me af of masteraanbieders ondergrenzen aan cijferlijsten mogen stellen.
    Yolande, ik vind je vergelijking met andere hogescholen een terechte vraag.

3. Natuurlijk moeten er grenzen gesteld worden. Maar tegen een herkansing van een schriftelijk tentamen binnen de reguliere herkansingsperiode kan ik geen bezwaar bedenken.

We geven immers mensen die geen klap uitvoeren ook elk jaar weer 2 of 3 kansen (afhankelijk van de opleiding). Waarom de meer consciëntieuze medestudent dan niet?

4. Vragen om een onvoldoende zou inderdaad niet nodig moeten zijn, maar is op dit moment feitelijk de enige mogelijkheid om te herkansen.

Wel zou je alsnog de stap naar de examencommissie kunnen overwegen. In het verleden hebben zij wel een extra kans verleend aan studenten die de Cum Laude-norm met een kleine marge misliepen. Je situatie is eigenlijk best vergelijkbaar, maar gaat over het behalen van een Master-eis. Loop een keer langs bij één van de decanen voor advies, maar wellicht dat studenten uit de Hogeschoolraad je ook verder kunnen helpen. Ik stuur je even een mailtje met de contactgegevens.

Op zijn vroegst is het vanaf 2015-2016 pas mogelijk om voldoendes binnen bepaalde kaders te herkansen. Studenten in de Hogeschoolraad zijn hier al meer dan een jaar mee bezig. De organisatie ziet echter nog steeds meer nadelen dan voordelen om het HU-breed mogelijk te maken. Alle voorstellen hebben het tot dusver niet gehaald, maar met verhalen zoals die van jou komt deze regeling misschien toch wat dichterbij. Heb jij natuurlijk weinig aan, maar zal dit soort situaties in de toekomst hopelijk voorkomen.