Columns

HU in de cloud?

Vandaag bezocht ik IBC2015, een gigantische beurs in alle hallen van de RAI in Amsterdam. Morgen is de laatste dag. Eerst waren er voor betalende bezoekers conferenties, gevolgd door vijf dagen een tentoonstelling (gratis) van alles wat ook maar enigszins met beeld en geluid te maken heeft. Er is een speciale drone-zone en ik telde vijf verschillende firma's, alle uit China, die drones in allerlei groottes aanboden.

Van het meeste wat er getoond werd, heb ik totaal geen verstand, zoals transmitters, cable & satellite systems. Ik werd aangesproken door iemand die me vertelde dat uitgever McGraw-Hill de cloud van Amazone gebruikte. Maar zijn uitleg daarna ging helemaal boven m'n pet.
Toch is het fantastisch om te zien hoe je een simpele sportwedstrijd aantrekkelijker kan maken, zowel live met diverse camerainvalshoeken en herhalingen, als ook achteraf met het analyseren. Wat wij nu op onze televisie zien is primitief, als je ziet wat technisch al mogelijk is.

Al deze snufjes maken zo'n bezoek toch aantrekkelijk. Veel van die toepassingen zouden ook in het onderwijs gebruikt kunnen en moeten worden. Echter, al die apparatuur kost veel geld en je moet ook de mensen hebben die ermee kunnen omgaan. De HU moet dus nog even geduld hebben.