Columns

Huib de Jong aan dood ontsnapt

Het afgelopen weekend bezocht Huib de Jong, lid van het college van bestuur, zijn zuster in het Zeeuwse Koudekerke. Staand op de rand van de stoep voor de deur, kon Huib nog net opzij springen voor zijn 83-jarige schoonmoeder die gemotoriseerd enwel kwam aansjezen. Een anekdote die ik wat gechargeerd, à la de roddelbladen, gisteren opschreef en die Huib (dus ietsje anders) vertelde tijdens de opening van het medezeggenschapsjaar op de Faculteit Maatschappij & Recht. Hij reageerde op een voorbeeld van gastspreker Allard Everts, die aangaf waarmee je rekening moet houden als je een optimale cultuur van samenwerking wilt krijgen.

De basis is het beantwoorden van de vragen: wat bindt ons, wat scheidt ons en wat doen we eraan? Daarna tekende hij cirkels rond de woorden ik, daaromheen kwam familie, dan opleiding, daarna organisatie en in een nog grotere cirkel levenspartner, eindigend met de cirkel waarin het woord land kwam te staan. In die context gaf Allard Everts aan dat als je je levenspartner kiest, je er een schoonmoeder bij cadeau krijgt.
Behalve dat Huib daarop komisch inhaakte, zei hij ook dat we iedere dag werken aan het vormgeven van samenwerking tussen individuen. Er moet een constante dialoog zijn op zowel horizontaal als verticaal vlak. Dat was het serieuze deel.