Columns

#IkPas: Dan maar maltbier

HU-studente Merel de Koning doet mee aan de landelijke actie #IkPas en drinkt 30 dagen niet. En dat terwijl ze jarig is en een paar goede feestjes op de planning heeft staan. In een wekelijkse blog vertelt ze hoe het bevalt. Vandaag het slot: af en toe toch fijn.

Bah, ik mis iets. Dacht ik, toen het eerste beetje maltbier met mijn tong in contact kwam. Het smaakte naar bier, maar het smaakte ook niet naar bier. Met een vreemde nasmaak die ik niet helemaal kon plaatsen. Misschien een beetje zoetig. Bier zonder alcohol is als een BH aan de waslijn. Ik vond het echt niet te drinken.

Eigenlijk wist ik dat van tevoren natuurlijk wel. Waarom ik me er dan toch aan waagde? Het was mijn verjaardag en iedereen zat aan de alcohol. Mijn ouders zaten lekker aan het bier, mijn opa aan de rode wijn en zelfs mijn oma, die bijna nooit drinkt, genoot van haar glaasje rosé. Ik vermijd alcohol nu al ongeveer een maand en de versgeperste sapjes (hoe lekker ook) komen mijn oren uit. Daarom besloot ik mij aan maltbier te wagen, maar lekker vond ik het niet. Wat een gek verschijnsel eigenlijk, dat maltbier. Het is bier, maar dan gezonder. En net zo lekker. Nou echt niet! Doe mij maar een lekker biertje met alcohol.

Toen ik bijna nog een heel glas over had, na mijn eerste slok, probeerde ik mijn broertje voor de gek te houden. Ik bood hem mijn biertje aan en daar had hij wel zin in. Als ervaren bierdrinker van negentien jaar had hij maar al te snel door dat dit maltbier was, helaas. Grap mislukt.

Terugblik 
Terugblikkend op de afgelopen maand had ik meestal weinig moeite met het vermijden van alcohol. Behalve in situaties die mij aan alcohol deden denken. Zoals bijvoorbeeld zitten in het zonnetje of uit eten gaan. Maar the sun is shining down for lovers en versgeperste jus is zo nu en dan ook niet verkeerd. Ik heb geleerd dat je geen alcohol nodig hebt om te leven, maar dat het af en toe wel fijn is om het te drinken.