Columns

Invloed van kinderen

Over twee weken verschijnt het boek Kinderen die de wereld hebben veranderd met daarin twintig verhalen van kinderen die opkwamen tegen onrecht. Een van de verhalen is van het Pakistaanse meisje Malala, dat ruim twee jaar geleden in haar hoofd werd geschoten. Zij overleefde op het nippertje, werd in Pakistan en uiteindelijk in Birmingham geholpen en reist nu de wereld rond als jongste Nobelprijswinnares om aandacht te vestigen op bijvoorbeeld kinderarbeid of het lot van de meer dan tweehonderd ontvoerde Nigeriaanse meisjes.

Maar met al die aandacht, de ontvangen (geld!)prijzen en omdat ze nu met haar familie in Engeland is blijven wonen, is haar populariteit in haar thuisland langzaam geslonken. Malala sprak de Verenigde Naties toe in New York en verblijft meer in het westen, omdat ze nog niet terug durft te gaan naar Pakistan. Door alle aandacht in de westerse media vragen veel Pakistani zich af of Malala zelf heeft gekozen voor de rol van voorvechtster van het meisjesonderwijs.

Het verhaal van Malala is alvast gratis te downloaden als pdf via http://bit.ly/malala2014. Je moet nog even geduld hebben voor de andere verhalen waarvoor diverse schrijvers de kinderen opgezocht hebben. Dit alles in het kader van de 25-ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties op 20 november aanstaande.