Gisteren hielden vier prominenten hun eerste kersttoespraak: de koningen Filip (van België) en Willem Alexander (van ons land), paus Franciscus (papa van de katholieke wereld) en de Amerikaan Edward Snowden (klokkenluider van de hele wereld). Snowdens toespraak duurde het kortst, ruim anderhalve minuut. Ik heb hem gezien en gehoord op Channel 4 van de BBC via internet. Die is nergens meer te volgen, want als je die nog eens wil bekijken, krijg je als mededeling: “Deze video bevat inhoud van Channel 4 s/f, die deze wegens auteursrechtschending heeft geblokkeerd.”
Opmerkelijk als je weet dat Snowden het recht graag in eigen hand wil hebben. Je ergens onbespied terugtrekken is er volgens hem niet meer bij. Big Brother weet meer van een pasgeboren baby dan de ouders. Veel te veel nutteloze informatie wordt nu verzameld. Daarom zei Snowden dat het goedkoper is om iets te vragen als je wat wil weten dan om te spioneren.
Welke boodschap heeft de meeste impact? Bepalend daarvoor is ‘wie kijkt naar wie?’. Naar Willem Alexander keken 2,3 miljoen mensen. Naar de paus, denk ik, de meesten. Behalve prediken voor vrede richtte Franciscus zich voor het eerst tot alle gelovigen en ongelovigen. Maar het opmerkelijkst vond ik Snowden die op het recht van privacy wees.