Columns

Korfball in Kenya

Vorige maand was ik twee weken in Kenya. De eerste week gaf ik les op middelbare scholen en op de MOI-universiteit in Kitale en Eldoret. In de tweede week assisteerde ik Theo van der Linde, die door de International Korfball Federation (IKF) was uitgezonden om korfball (met dubbel l) in Oost-Afrika te introduceren. Van tevoren waren vier gele plastic korven en vijf ballen opgestuurd. Zowel Theo als ik had voor zo’n vijf teams gele, rode en witte korfbalshirts meegenomen.

Toen we aankwamen, was al een veld uitgelegd en houten palen stonden kaarsrecht in de grond met bovenin de gele korven. De hele week hebben bijna vijftig studenten getraind en degenen die vijf van de zes dagen aanwezig waren, kregen een officieel IKF-certificaat. Een MOI-Korfballclub is opgericht en krijgt een officiële status binnen het sportprogramma van de universiteit.

Dit is allemaal tot stand gekomen door mijn contact met Jowi Otieno, die ik in Nederland meenam naar een korfbalwedstrijd. Ik zei hem dat op het korbalveld jongens en meisjes gelijke rechten hebben, dat er geen onderscheid gemaakt wordt in ras of geloof en dat het ook niet uitmaakt bij welke stam je hoort (dit laatste geldt natuurlijk voor Kenia en niet voor Nederland). Dat werd echter wel uitgangspunt voor de introductie van korfball.