Leenperikelen

Beste Joop, De afgelopen twee jaar heb ik rechten gestudeerd wat door omstandigheden niet goed is gegaan.

Beste Joop,
De afgelopen twee jaar heb ik rechten gestudeerd wat door omstandigheden niet goed is gegaan. Afgelopen september ben weer bij mijn ouders gaan wonen en begonnen met verpleegkunde. Ik heb nog recht op twee jaar studiefinanciering en drie jaar lening. Ik wil nu mijn basisbeurs op nul zetten en alleen mijn OV-jaarkaart te gebruiken omdat ik ver van Utrecht woon. Ik maak dan gebruik van de zogenaamde nullening en neem dus vast al wat leenmaanden op. Als ik op kamers ga, vraag ik de basisbeurs weer aan, want dan heb ik tenminste nog die twee jaar een uitwonende beurs.
Verder ben ik van plan om na mijn afstuderen een jaar in Amerika te studeren. Kan ik daar het resterende leenjaar nog voor gebruiken?
Edwin

Beste Edwin,
Om met je laatste vraag te beginnen. Waarschijnlijk besluit de kamer binnenkort dat Nederlandse studiefinanciering wereldwijd meegenomen kan worden. De studie moet wel door de overheid erkend zijn. Ook leenrechten kan je daar inzetten. Deze regeling gaat gelden per 1 september 2007. Als je dus eigenlijk je hele studie elders wil doen, kun je nu beter snel stoppen en wachten tot 1 september. Als je daar alleen een master gaat doen, kom je zeker geld tekort. Mijn advies is om nu alvast bij de IBG te lenen. De rente is daar op dit moment 2,74 procent. Als je het op de bank zet, tegen zeg 2,25 procent, kost het je maar een half procent om dat geld te hebben. Zolang je thuis woont is je maximale leenbedrag bijna 475 euro per maand en als je weer op jezelf woont 490 euro. Reken maar uit wat je zo kunt ‘leensparen’. En voor een mooi spaardoel nog wel! Je moet het later natuurlijk wel terugbetalen, en daar mag je dan 15 jaar over doen.
Nu je eerste vraag. Deze slimme truc gaat jammer genoeg niet op. Je kunt je leenfase niet naar voren halen. Als je afziet van je basisbeurs blijft het geld in Groningen staan. Als je een diploma haalt binnen tien jaar, zal Groningen het aan je uitkeren op dat moment.* Maar je krijgt het niet in je leenfase uitgekeerd. Aardig bedacht, maar helaas! Verder natuurlijk veel plezier met je nieuwe studie en je leuke plannen.

Joop Mulderij, decaan faculteit Gezondheidszorg

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...