Columns

Lenteakkoord

Je hebt 't wel eens mis, maar met een goede ondersteuning van personeelszaken (ook wel HRM of P&O genoemd) moet je fouten tot een minimum kunnen beperken. Toch lopen er relatief vaak lang kneusjes rond op de HU. Want het blijft moeilijk om de goede docenten voor het hbo te vinden. Men moet (meer dan) voldoende ervaring in een vakgebied hebben, (meer dan) voldoende didactische vaardigheden en dan ook nog minimaal een master.

Heb je inderdaad de verkeerde persoon aangenomen, dan moet je een teamleider hebben, die dat signaleert. Die dus de lessen bezoekt en een dossier opbouwt, waarin de goede en de zwakke punten vermeld staan. Heeft het negatieve de overhand en ziet de teamleider met extra begeleiding er geen gat meer in, dan moet erkend worden dat de vacature niet juist is ingevuld en dat de docent naar een andere baan moet uitkijken. Dus niet tegen beter weten in cursussen blijven aanbieden.

Terwijl we op weg zijn naar geoliede functioneringsgesprekken en lastige beslissingen durven nemen op basis van een solide dossier, gaan we na de BaMa-structuur weer iets Amerikaans overnemen, namelijk het easy to hire, easy to fire systeem. Want daar lijkt het Lenteakkoord op uit te draaien, waardoor werkverhoudingen tussen werkgever en werknemer niet beter worden.