Columns

Logopedie ondergeschoven kindje NOS

Vanavond sprak Peter ter Velde bij het NOS Journaal over drones, onbemande vliegtuigjes en aeinsvalwapens waeirvan er veel in Syrië gebruikt worden. Als je hem vaker aan het woord laat, zullen er vast mensen zijn die denken dat je de Verenigde Naeities zo uitspreekt. Dan hebben we nog Gerri Eickhof, die jahenlang veslag deed van de stjijd tussen de Kowaten en Sevviërs. Maar die hebben ze gelukkig naar een logopedist gestuurd. Toch nam men onlangs nog een sportverslaggever aan met een zichtbaar luie tong.

Dan heb je de hemel ingeprezen Herman van der Zandt met een mooie warme stem, die het best tot zijn recht komt zonder autocue. Hij niet alleen, maar hij is voor mij wel de meest opvallende nieuwslezer die geen idee heeft waar een zin ophoudt, waardoor je geen normale zinsmelodie hoort. Als de nieuwslezer al voorlezend moeite heeft de tekst te snappen, dan is dat niet prettig luisteren voor de kijker/luisteraar.

Ik vind dat niet alleen een heldere stem, een goed journalist zijn en duidelijk articuleren belangrijk zijn. De NOS-Journaalpresentatoren hebben een voorbeeldfunctie voor mensen die al Nederlands spreken en voor de degenen die zich de taal willen eigen maken. Waarom analyseert onze opleiding logopedie de NOSpresentatoren niet en biedt ze geen cursus Algemeen Beschaafd Nederlands aan?