Columns

Lornah Kiplagat

Ik kom nog even terug op Lornah Kiplagat en haar man Pieter Langerhorst. Ze wonen beurtelings in Groet (Noord-Holland) en in Iten (Kenia). In Iten hebben ze een trainingscentrum opgezet, dat geleidelijk is uitgebouwd tot een groot complex met bungalows, gymzaal, vergaderruimtes, zwembad en sintelbaan. Alle apparaten die in de gymzaal staan zijn afgeschreven in ons land (maar functioneren nog uitstekend) en zijn door de KLM gratis naar Kenia verscheept.
Al tijdens haar carrière als langeafstandsloopster heeft Lornah geprobeerd iets te betekenen voor kansarme meisjes in Kenia. Samen met Amerikaanse universiteiten worden al enige jaren studenten geselecteerd om met een beurs in Amerika te gaan studeren en voor die universiteit uit te komen in hardloopwedstrijden.

Ook onze hogeschool heeft samen met de MOI universiteit in Eldoret, dat vlakbij Iten ligt, enkele projecten gedaan. Zo heeft een groep studenten onderzocht of het mogelijk is om criteria te bedenken waaraan middelbaremeisjesscholen moeten voldoen om voor een Lornah Kiplagat-certificaat in aanmerking te komen, zoals het hebben van voldoende sanitaire voorzieningen en de mogelijkheid om aan sport te doen.

Nu heeft zij de Lornah running dress line ontwikkeld, gericht op meisjes en vrouwen. Het gaat van shirts en pants tot jacks. In totaal 21 verschillende items, allemaal zeer kleurrijk en modieus. Van stilzitten houdt Lornah Kiplagat niet.