Columns

Low Car Diet (3): het werkt?!

Trajectum-eindredacteur Marc Janssen deed afgelopen maand mee aan het Low Car Diet. Vandaag aflevering 3: werkt het?

Het werkt! Het Low Car Diet, waarbij vierhonderd werknemers uit 17 organisaties gedurende vier weken zo min mogelijk met de auto naar het werk gingen, zet wel degelijk zoden aan de dijk. Althans: als ik naar mijn eigen CO2-uitstootscore kijk. Nu helpt een weekje vakantie natuurlijk wel (ook omdat je het vakantieverkeer naar Berlijn niet hoeft te vermelden…), maar dan nog: dankzij trein, thuis werken en e-car ligt mijn wekelijkse uitstoot fors onder mijn gemiddelde. 

Is het iets om trots op te zijn? Dat gaat wat ver. Ten eerste zou het een beetje raar staan tegenover de 1 miljoen dagelijks treinreizende forenzen om mezelf op de borst te kloppen dat ik een paar keer de trein heb genomen. Daarnaast zal de mogelijke aankoop van één vliegtuigticket naar Zuid-Europa mijn inspanningen van de afgelopen vier weken ruimschoots teniet doen. 

Maar met dat soort relativeringen kunnen we het hele Low Car Diet beter vergeten. Liever lees ik de resultaten uit het verleden die organisator Urgenda op haar website vermeldt. Vorig jaar hebben bedrijven gemiddeld 38 procent bespaard op hun mobiliteitskosten en 30 procent schoner gereisd. Medewerkers hebben 16 procent meer bewogen. En toenmalig winnaar TMG zou op jaarbasis wel tot 500.000 euro kunnen besparen.

Mooie cijfers die waarschijnlijk komende vrijdag bij de eindpresentatie opnieuw overlegd kunnen worden. Dan weten we ook hoe de HU het heeft gedaan, bijvoorbeeld in vergelijking met Avans. En of wij van de HU ons tot winnaar kunnen kronen. 

Overigens: vanmorgen, de eerste dag na het Low Car Diet, nam ik de trein. Daar hielpen de flinke files aan mee. Maar toch: dat Low Car Diet lijkt ook op de (iets?) langere termijn ergens goed voor…