Columns

Mag bloot prikkelen?

Eind november 2004 verschijnt een groot artikel in de Gooi & Eemlander met als titel ‘Seksgolf overspoelt jongeren’ met de vraag of jongeren wel het onderscheid zien tussen fantasie en werkelijkheid.
Er is nog steeds veel bloot in clips van rappers en artiesten als Lady Gaga, Rihanna en Miley Cyrus. Dit ondanks de boetes van Nicam, die ouders waarschuwt voor bandeloos geweld en seks op tv met behulp van iconen, die zowel de minimumleeftijd aangeven als ook of er geweld en seks in de mediacontent zit.

Volgens Tom ter Bogt, bijzonder hoogleraar populaire muziek en jeugdlectuur, worden jongeren, en vooral meisjes, in hun opvattingen over seksualiteit beïnvloed door seksistische videoclips (Het Parool, 15-02-2008). Maar clips verbieden heeft volgens hem geen zin, omdat die en nog veel meer op internet is te vinden.

Het blijven voor mij de ouders en de leerkrachten die veel kunnen bijdragen aan een juiste moraal van jongeren. Netniet bloot prikkelt vaak meer dan helemaal bloot. En even een glimp is soms opwindender dan een langdurige aanblik van iemand in zijn of haar blote kont.
Toch heb ik het idee dat we met veel bloot in videoclips (meer van meisjes dan jongens) op z’n retour zijn, mede doordat gangsterrappers overschaduwd zijn door Nederlandse dj-producers, bij wie muziek de boventoon voert.