Columns

MISLUKT

Beste Joop,
Ik ben net twintig en voel me flink mislukt. Drie jaar geleden begon ik met mijn eerste hbo-studie. Aan het eind van het jaar moest ik stoppen door een bindend studieadvies; ik had vier punten te weinig…. Gelukkig viel die studie tegen en ik begon dus vol goede moed aan een nieuwe studie. Aan het eind van het eerste jaar had ik de norm ruim gehaald. In het tweede studiejaar ging het behoorlijk. Ik haalde 50 ECTS in het hoofdfaseprogramma. Maar vette pech, ik had nog steeds 3 ECTS van het propedeuseprogramma niet gehaald en moest dus weer stoppen. Bij die studie moest je in het tweede jaar je propedeuse halen om te mogen blijven. Ik werk nu achter de kassa.  Ik ben wel een beetje bang om nog een keer overnieuw te beginnen. Als ik na een jaar weer misluk, heb ik nog een beroerder gevoel en nog meer schuld bij Groningen. Ik heb nu al een studieschuld van zo´n 12.000 euro. Ik heb nog een jaar stufi over, dus ik zal ook nog drie jaar moeten lenen voor een nieuwe studie. Een vriend van mij studeert optometrie. Dat lijkt me heel leuk, maar of ik het nog aandurf? Wat adviseert u mij?
Leonore.

Beste Leonore,
Wat een ellende. Een bindend negatief advies is altijd vervelend. Zeker wanneer je dat voor de tweede keer ontvangt. En extra zuur voor jou is dat je het tweede advies pas kreeg aan het eind van het tweede jaar. Terwijl je in het tweede jaar eigenlijk behoorlijk studeerde. Als het aan de studentendecanen van de hogeschool ligt, wordt dat advies aan het eind van het tweede jaar zo snel mogelijk afgeschaft. Gelukkig komt er dit studiejaar een project op hogeschoolniveau om de voor- en nadelen hiervan te bekijken. Maar daar heb je nu even niets aan.
Ik raad je aan toch weer een studie op te pakken. Je bent pas twintig en niet dom gezien je behaalde resultaten. Je hebt nog een jaar stufi en drie jaar lenen tegoed. Voldoende om een studie af te maken. Lenen levert wel een schuld op natuurlijk. Maar de schuld die je nu hebt (12.000 euro) wordt kwijt gescholden als je een diploma haalt. Je kunt misschien ook aan een andere route denken. Je hebt in principe nog recht op alle stufi in het MBO. Als je daar een studie haalt en je doet een gelijksoortige studie in het hbo is er meestal een verkorte route van drie jaar. Grote voordeel van de verkorte routes is ook, dat je hier geen bindend studieadvies kunt krijgen. In principe sla je namelijk de propedeutische fase over. Als je optometrie wilt doen, gaat de route via de opleiding voor opticien. Als je havo hebt, kun je die in twee jaar doen waarna je de driejarige deeltijdopleiding optometrie mag doen. In deeltijd krijg je weliswaar geen stufi, maar je werkt gewoon ook deeltijd in een optiekzaak. En ook dat deeltijddiploma zorgt voor omzetting van de prestatiebeurs in een gift. En dat alles red je ook nog binnen tien jaar na de start. Ik raad je wel aan je goed te oriënteren op deze studies om zeker te weten dat je het aan kunt en dat het wat voor je is. Succes!