Columns

Passie in de polder

Trajectum-stagiaire Manon Bimbergen doet verslag van haar zoektocht naar Mr. Right in Utrecht, de stad van het meisjesoverschot. Een zoektocht langs flirtcoaches en speeddates. Ditmaal: Valentijnsdag.

Valentijnsdag, de droom van elke vrouw. Met in de hoofdrol een begeerlijke vent, voor wie jij natuurlijk de enige bent, de nummer 1 of beter gezegd het middelpunt van zijn bestaan. En niet alleen op deze dag maar op alle 365 dagen die een jaar vermogend is. Zijn liefdesbron is dan ook onuitputtelijk.

De leading man is daarnaast eigenaar van een gephotoshopte torso en bezit een creatief brein, waar fantasierijke plannen in worden gesmeed. Een romantisch gondeltochtje over woeste wateren? Non c'è problema voor Casanova. Een serenade vanuit de ruimte? Pas de problème voor Jean Pierre.

Als we (ik eigenlijk) echter de uitslag van Multiscope, een onderzoeksbureau, moeten geloven luidt de liefdesvoorspelling op 14 februari: voornamelijk droog met hier en daar 15 procent kans op een plaatselijke regenbui aan kaarten en cadeaus. Ciao Casanova, au revoir Jean Pierre. *Poef*, weg illusie, het was ook alleen maar een droom.

Het onderzoeksbureau deed onderzoek naar Nederlanders en Valentijnsdag. De resultaten zijn helder: wij Hollanders doen niks tot weinig tijdens Valentijnsdag. Slechts 15 procent van ons verricht een amoureuze daad op de dag van de liefde en 60 procent van ons vindt zelfs dat Valentijnsdag beter afgeschaft kan worden. Meest gehoorde reden: te commercieel. Niet echt wat je noemt passie in de polder. De meesten verwachten dan ook geen cadeau.

Een verrassing uit het onderzoek: mannen zijn romantischer dan vrouwen. 16 procent van de kerels zegt iets aan Valentijn te doen tegenover 14 procent van de dames. Een klein addertje onder het gras: 20 procent van deze mannen doet het vooral omdat hun wederhelft het verwacht, terwijl dit bij vrouwen 10 procent is.

De populairste cadeaus? Wij Nederlanders (in ieder geval 38 procent) sturen graag kaarten. Op een goede tweede staat met 29 procent iets ondernemen, een romantisch diner voor twee of een bezoek aan de biossoop. De lijst wordt afgemaakt met bloemen geven, een doos chocola schenken en parfum cadeau doen.

Tja, en wat rest je dan na deze opsomming ijskoude cijfers? De situatie accepteren of op zoek gaan naar een passievolle Don Juan in het buitenland?  

Valentijnsdag, gewoon een dag in het leven van elke Nederlandse vrouw met vijftien procent kans op een cadeau.