Columns

Rechten, de beroepspraktijk

Afgelopen week werden twee lectoren geïnaugureerd, Nadja Jungmann en Mies Westerveld, beiden werkzaam bij de Faculteit Maatschappij en Recht. Dit gebeurde met twee openbare lessen, die iets uitgebreider in twee boekjes staan, die de aanwezigen na afloop meekregen. Het boekje van Nadja is een stuk dikker dan dat van Mies, ook wat somberder. Het gaat over schulden en incasso, die verwerkt zijn in een onderzoekslijn.

Huib de Jong van het College van Bestuur was de moderator. Ik heb hem dat eerder horen/zien doen en dat doet-ie best goed. Opvallend vond ik dat hij memoreerde dat al die onderzoeken uitstekend zijn, maar dat het niet moet leiden naar 70% onderzoek en 30% onderwijs. Alleen wat het dan wel moet zijn, hoorde ik hem niet zeggen.

Mies omschrijft de missie van het nieuwe lectoraat Rechten, de beroepspraktijk in haar boekje in drie doelen. Maar tijdens haar presentatie voegt zij er een bij. "Alles om ons heen verandert ook zo snel." Ik zet ze hier maar even in verkorte vorm achter elkaar: 1. Verstevigen banden met de Rechtenfaculteit van de UU; 2. (nieuw!) Verbinding zoeken tussen werken met recht en ICT; 3. Samen met de UU een post-hbo-master opzetten; 4.  Beroepsperspectieven voor juridische bachelors helpen verbeteren. Het was een leerzame middag.