Columns

Regels, regels, regels

Strengere en uitgebreidere regels om betere controle te houden. Privatiseren om de concurrentie te bevorderen, waar de consument dan van zou moeten profiteren. Bijna altijd zit er wel iets waars in. Maar men slaat door, omdat niet goed genoeg nagedacht wordt over de uitkomsten, die er vaak anders uitzien dan voorspeld zijn. Schaalvergroting om efficiënter te werken. Uiteindelijk moet men op de blaren zitten en worden weer noodmaatregelen getroffen.

Voorbeelden te over van oudere en recentere datum. Voor 1990 bestond de Amsterdamse prostitutie voornamelijk uit kleine ondernemers. Het stadsbestuur wilde meer grip, meer regels en nu vechten ze tegen de grote criminelen die alles hebben opgekocht. Elektriciteitsbedrijven privatiseren heeft slechts geleid tot hogere prijzen. Je zou denken dat de politiek leert en ook de consument. Maar dat valt te betwijfelen.

De als maar doorgaande fusies van scholen van het basis- tot aan het hogeronderwijs lijkt gestopt. Maar dan lees je dat universiteiten er over gaan nadenken. Daar zitten toch geen domme mensen zou je zeggen. Om alles in de hand te houden moet de controle verscherpt worden, want de kwaliteit moet geborgd worden. Handiger lijkt me om bij al die vorige stappen eerst na te denken voordat je die neemt. Dit geldt ook voor Halbe Zijlstra.