Columns

Rood-Wit-Blauw

Een vraag die mij heel veel wordt gesteld, is; hoe is Nederland. Vaak vergelijk ik dan Zuid-Afrika met Nederland. Zo zijn er in Nederland geen bergen en heuvels, is het kouder, regent het meer enz. Allemaal heel erg algemeen, maar ze kunnen zich er niets bij voorstellen. Alleen al het feit dat iedereen in Nederland zwemles krijgt als klein kind is al een vreemde gewaarwording hier. Vooral omdat een groot deel hier niet kan zwemmen, wat voor mij dan weer een eye opener was.

Hier even een kort lesje over de Zuid-Afrikaanse vlag en het volkslied:

  • De nationale vlag heeft een Y in het midden en veel verschillende kleuren die allemaal een betekenis hebben;
  • Rood staat voor het bloed dat vergoten is tijdens de apartheid
  • Blauw staat voor de lucht, die hier echt veel mooier is dan in Nederland, hoewel dat een beetje moeilijk uit te leggen is
  • Groen staat voor het Afrikaanse landschap
  • Geel staat voor de vele natuurlijke rijkdommen die Zuid-Afrika heeft, zoals de mijnen voor goud en platina
  • Zwart staat voor de zwarte Zuid-Afrikanen
  • Wit staat dan uiteraard voor de witte Zuid-Afrikanen.

Verder is het volkslied van Zuid-Afrika opgebouwd uit vier coupletten die elk in een andere taal zijn geschreven. Zuid-Afrika heeft namelijk elf officiële talen! Het eerste couplet is in Xhosa, de tweede in Sotho, de derde in Afrikaans en het laatste in Engels. Dit is een heel klein stukje van alles wat ik over Zuid-Afrika heb geleerd hier.

Maar wat kan ik over deze twee onderwerpen uit Nederland vertellen? De vlag heeft drie strepen met rood, wit en blauw… Maar waar dit voor staat… geen idee? De oranje wimpel staat voor het koningshuis, maar leg hier in Zuid-Afrika maar eens uit wat een wimpel is… Verder is het volkslied naar mijn mening te oud, te lang en niet meer up to date.

Misschien ligt het aan mij dat ik niet zo erg veel over deze Nederlandse gewoonten weet, maar ik sta nu wel stil bij de vraag hoe boeiend Nederland eigenlijk is. Hoewel al die Chinese toeristen daar wel anders over denken met de Nederlandse molens.