Columns

Rukt criminaliteit op?

Twintig jaar geleden zei ik tegen mijn dochters: “Let op mijn woorden, als er ooit echt rottigheid in de wereld komt, misschien zelfs oorlog, dan is religie de oorzaak en de extreme islamisten lopen voorop.” Dat kunnen ze zich natuurlijk niet herinneren. Tien jaar geleden zei ik tegen mijn oudste dochter die politicologie studeerde met als bijvak Amerikanistiek: “Na de Marshallhulp komen er meer slechte dingen uit Amerika dan goede.” Zij vond het onzin.

De zucht naar meer, wint het van het gevoel genoeg te hebben. Het is goed dat wetenschappers onderzoek doen om dit te verifiëren en dan met valide rapporten komen. Niet met gefingeerde cijfers, omdat het beter staat en omdat er gescoord moet worden. Kwantiteit lijkt kwaliteit in te halen, want het aantal publicaties wordt steeds belangrijker. Universiteiten worden er letterlijk en figuurlijk op afgerekend.

We zitten in het decennium van de beveiliging. In de tweede helft van de vorige eeuw kon je op veel plekken je fiets zonder slot buiten zetten of de buitendeur van je huis open laten staan. De maffia was alleen in Italië, dacht je. Maar de criminele olievlek breidt zich uit en de daarbij horende corruptiegrens kruipt op naar het noorden. 26% jongeren in 2012 slachtoffer van criminaliteit (bron: CBS)